Najpoznatiji vodič na svijetu, Lonely Planet, koji je s razlogom jedan od globalnih autoriteta za putovanja, otkrio je svoj odabir najboljih destinacija za nadolazeću godinu izdavanjem Lonely Planet’s Best in Travel 2024. U čast 50. obljetnice brenda, ovo posebno izdanje Lonely Planet’s Best in Travel vodiča vraća se onome što ga je i proslavilo – pravi tiskani vodič koji nudi prošireni popis od 50 destinacija koje se moraju posjetiti iz cijelog svijeta.

Ogromna mreža lokalnih stručnjaka za putovanja, pisaca i izdavačkih partnera imenovala je najtraženija odredišta 2024. u pet ključnih kategorija: najbolje države, regije, gradovi, održiva odredišta za putovanja i lokacije s najboljom vrijednošću. Svaka kategorija sadrži 10 destinacija odabranih zbog njihove aktualnosti, jedinstvenih iskustava, ‘wow’ faktora i stalne predanosti održivosti i zajednici.

Foto: Unsplash

Iz Lonely Planeta poručuju kako je Best in Travel odabir vrhunac inspiracije za putovanja i kako utjelovljuje bit autentičnog i održivog istraživanja. U želji da proslave 50 godina putovanja s Lonely Planet vodičem u rukama, ovaj popis destinacija nudi pogled u znamenitosti, kulture i zajednice 50 nevjerojatnih destinacija, od kojih svaka predstavlja kamo ide budućnost putovanja (i Lonely Planeta) u godinama koje dolaze.

Foto: Unsplash

Mongolija, koja je proglašena najboljom zemljom, poznata je po svojim širokim otvorenim prostorima, avanturističkim aktivnostima i osebujnoj kulinarskoj i glazbenoj kulturi. Među ostalima na listi najboljih zemalja su i destinacije poput Čilea i Maroka. Najbolji grad, Nairobi, odabran je zbog svojih jedinstvenih ritmova, impresivnog niza restorana nadahnutih lokalnim prostorima i sve većim brojem umjetničkih i kulturnih mjesta. Na listi najboljih gradova našao se i Mostar.

Foto: Unsplash

Sa svojim naporima da potakne izvansezonska putovanja, proširi obnovljivu energiju i dovede turizam do prethodno zanemarenih destinacija, Španjolska je prepoznata kao najbolja održiva turistička destinacija. Među najboljim održivim destinacijama su i Patagonija i Wales. Srednji zapad SAD-a, jedna od najpodcjenjenijih regija SAD-a s užurbanim gradovima i nevjerojatnom gastronomskom scenom, osvaja prvu nagradu u kategoriji najbolje vrijednosti, u kojoj su još među ostalima Alžir i Normandija.

Foto: Unsplash

Kao i uvijek, Lonely Planet’s Best in Travel 2024 donosi nove poglede na popularna odredišta kao što su Toskana i Meksiko, te otkriva neke manje poznate dragulje poput Uzbekistana, Donegala u Irskoj i Izmira u Turskoj. Sporo putovanje, omiljena tema čitatelja Lonely Planeta, slavi se isticanjem pješačke staze Camino Portuguese i stalnog porasta broja noćnih vlakova u Europi.

Na listi u kategoriji najboljih država za putovanje se našla i Hrvatska, koja je istaknuta jer ju je sada lakše istražiti s otvaranjem Pelješkog mosta, a putovanje između Splita i Dubrovnika nikad nije bilo jednostavnije.

Za više informacija o Lonely Planet Best In Travel 2024. možeš posjetiti službeni web.

Naslovna fotka: Unsplash

Izvor: PR Newswire

Otkrij više o destinacijama:

  1. toskana_hrana
  2. etruscani_grad_toskana
  3. mostar_stari_most
  4. vrelo_bune_tekija