Za četiri mjeseca u Rijeci će se održati nikad veći, inovativniji i posebniji Međunarodni eno – gastro festival WineRi. Od 2024. organizaciju u potpunosti potpisuje Zadruga vinara Proizvođačka organizacija Vina Kvarnera (Kvarner Wines). Festival će se održati u kongresnom centru Exportdrvo u Rijeci, 8. i 9. ožujka od 14 do 20 sati. Prema najavama i rezervacijama na festivalu će izlagati 80-ak izlagača iz 10-ak zemalja (Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Austrija, Italija, Njemačka, Francuska…).

U suradnji s novootvorenom vinotekom Wine&Co održat će se niz edukativnih radionica, premijera i predstavljanja vinarija. Kao i svake godine festival će imati i humanitarni karakter. S obzirom na veliki interes izlagača, a ograničen broj mjesta, organizatori pozivaju sve izlagače – vinare, proizvođače rakija i likera, suhomesnatih proizvoda i sireva, čokolade i ulja da se što prije jave kako bi osigurali svoje mjesto na festivalu.

Prvi održani Međunarodni eno-gastro festival WineRi održao se 2017. godine u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka (Guvernerovoj palači) gdje se zadržao i 2018. i 2019. godine. 2021. godine festival je održan na Trgu Riječke rezolucije, a 2022. na Gatu Karoline Riječke. Exportdrvo se u suradnji s Women’s Weekendom 2023. godine pokazao kao sjajno rješenje i dobitna kombinacija. 

Na festivalu je kroz godine izlagalo gotovo 300 različitih izlagača, a zabilježio je posjet od gotovo 5.000 posjetitelja. WineRi je jedini i najveći eno-gastro festival na Kvarneru koji se održava u Gradu Rijeci, u kontinuitetu od 2017. godine i na taj način obogaćuje opću turističku ponudu Grada Rijeke, specifičnu eno-gastro ponudu i sajamsko-kongresnu ponudu. 

wineri

Kako bi se promovirala kultura stola i kultura vina, te stavio naglasak na vina od autohtonih sorti vinove loze Udruženje će osim centralnog vinskog festivala WineRi organizirati i niz događanja u Primorsko-goranskoj županiji (Rijeka, Malinska, Punat, Vrbnik, Krk, Novi Vinodolski, Crikvenica, Kostrena, Lovran, Kastav, Matulji, Fužine…), promocijsko-marketinških aktivnosti na festivalima i sajmovima u Hrvatskoj (Zagreb, Osijek, Split, Zadar, Poreč…) i izvan Hrvatske (Slovenija, Austrija, Italija, Mađarska, Srbija, Bosne i Hercegovina…), te slanje vina na međunarodna natjecanja (Decanter, IWC, Vinistra…) i u 2024. godini. Većina aktivnosti umjerena je na brendiranje vina i vinara s Kvarnera, ali i same destinacije Kvarner ususret 2026. godini kada je Kvarner Europska regija gastronomije.

Nastavi čitati još vinskih tema:

  1. wineri_2023_rijeka
  2. wine_not_festival
  3. teran_wine_walk_motovun
  4. novigrad_wine_and_walk12