Što je zima bez zimskih outdoor aktivnosti kao što su skijanje i sanjkanje? Gorski kotar je idealna destinacija za uživanje u zimskim sportovima, bilo da planiraš jednodnevni izlet u društvu cijele obitelji ili pak želiš provesti produženi vikend uživajući u svim zimskim čarima. Ako ne znaš gdje se točno uputiti, naš vodič će ti olakšati organizaciju tvoje iduće snježne avanture.

Skijanje u Gorskom kotaru

Mogućnosti za skijanje na području Gorskog kotara su, nažalost, ograničene, no ako nisi u mogućnosti otići na skijaški izvan vikend izvan Hrvatske, ovaj dio Hrvatske će rado uskočiti i na kratko zadovoljiti tvoju želju za skijanjem.

Mrkopalj

Skijalište Čelimbaša je otvoreno do daljnjega, ovisno naravno o vremenu i snježnim padinama. Otvoreno je od 9h do 16h. Hostel Skijaški dom Mrkopalj nudi piće i hranu za van. 

Platak

Platak se nalazi i skijalište s pogledom na more. Skijalište je otvoreno od 9h do 16h, dok se blagajna otvara već u osam sati, a osim na blagajni, dnevne i tjedne skijaške karte moguće je kupiti online i na benzinskim postajama Petrola. Platak ima pet crvenih i tri plave taze, a tu je i Turistička i Baby staza. Skijalište raspolaže s jednom žičarom  četverosjedežnicom i jednom dvosjedežnicom za staze Radeševo 1, Radeševo 2, Turističku stazu i Zavoj 19 te s dvije vučnice na stazama Tešnje i Pribeniš kao i tri pokretne trake koje se nalaze na dnu staza Radeševo i Pribeniš te uz Baby stazu. Sustavom zasnježenja pokrivene su staze u zoni Radeševa, staza Pribeniš i Baby staza dok staze Tešanj i Turistička ovise o količinama prirodnog snijega.

Dnevna karta za odrasle iznosi unutar radnog tjedna 18 eura, subotom i nedjeljom 22 eura, dok za noćno skijanje od 19 do 22 sta utorkom i petkom cijena iznosi 14 eura. Za djecu do 16 godina starosti cijena iznosi 12 eura tijekom tjedna, 13 eura vikendom i 10 eura za noćno skijanje. Dodatno se plaćaju pokretne trake, čija cijena iznosi 12 eura za odrasle u tjednu, 13 eura vikendima, dok djeca plaćaju 8 i 9 eura. Obiteljska dnevna karta iznosi 50 eura tijekom tjedna i 60 eura vikendom.

platak_snijeg

Sanjkanje u Gorskom kotaru

Odmah nam bude toplo oko srca kada netko spomene sanjkanje. Sjetimo se bezbrižnog djetinjstva, hladnoće na užarenim obrazima i osjećaja uzbuđenja svaki put kada bi kao klinci sjeli na sanjke. Evo gdje se u Gorskom kotaru možeš sa svojim klincima uputiti na sanjkanje: 

Platak

Platak je postao glavni hit, stoga računaj na veliku gužvu te dođi u ranijim jutarnjim satima.

Ravna Gora

Mogućnost sanjkanja kod ugostiteljskih objekata Breza i Bijela Ruža. Oba objekta nude i hranu i piće za van. U oba objekta možeš i prespavati.

Tršće

Sanjkanje i okrepu možeš potražiti kod apartmana Jurković gdje ujedno možeš i prespavati, a nudi se i korištenje guma za sanjkanje.

Fužine

Pri izlazu s autoceste nalazi se mjesto Vrata gdje je Zabavni i paintball park Vrata u kojem je napravljeno sanjkalište. 

platak_snijeg

Lokve

Mogućnost sanjkanja nudi se iznad bivšeg bistroa Jezero gdje se pruža predivan pogled na Lokvarsko jezero, pa čak i na Risnjak.

Kamačnik

Sanjkalište i mini skijalište Vujnovići kod planinarskog doma Kamačnik u Vrbovskom zasigurno je jedno od vrhunskih odredišta, a smještaj i okrjepa dostupni su u planinarskom domu i obližnjem bistrou Kamačnik.

Kupjak

Za avanturiste jedna od najradosnijih aktivnosti je sanjkanje, bilo s obitelji ili prijateljima. Možete izabrati Gorski sjaj Kupjak, sanjkalište s pokretnom trakom, a u neposrednoj blizini imate osiguranu okrjepu i parking te možete unajmiti i sanjke. Radno vrijeme je radnim danom od 14 do 20 sati, a vikendom od 10 do 18 sati.

Begovo Razdolje

Sanjkanje je moguće na brojnim brežuljcima ovog najviše naseljenog mjesta u Hrvatskoj. 

radesevo

Delnice

Jedno od popularnijih sanjkališta nalazi se kod planinskog centra Petehovac iznad Delnica, točnije Štimčev vrh na malo više od 1.000 metara nadmorske visine. Dom ujedno nudi i hranu i piće za van ili mogućnost ručka unutar objekta.

Mrkopalj

Na području skijališta Čelimbaša U Mrkoplju uređeno je sanjkalište s pokretnom trakom. Hostel Skijaški dom Mrkopalj nudi piće i hranu za van. Buffet Tilia nudi pizze.

Gorski kotar je destinacija koja oduzima dah u svako godišnje doba. Nemoj propustiti zimu kako bi doživio goransku snježnju bajku.

platak_setnice_snijeg
spilja_lokvarka

Ako pak želiš planinariti u Gorskom kotaru, provjeri sljedeće postove:

  1. lokvarsko_jezero
  2. lokvarsko_jezero
  3. Risnjak
  4. skradski_vrh
  5. Bjelolasica vrh Kula
  6. visevica_gorski:kotar