Pripreme za ovogodišnju manifestaciju Ninsku šokolijadu u punom su jeku. Naravno, sve počinje s njegovim carstvom šokolom, a on je bez obzira na vremenske prilike sišao s dima, čeka nekoliko dana kao ozeblo sunce s poznatom ninskom burom, a zatim na dozrijevanje u konobu.

Od pamtivijeka je Nin kolijevka šokola, pa iako se recept prenosi više od dva desetljeća i rade se razne varijante šokola, onaj izvorni tradicijski iz Nina i okolnih mjesta koji imaju gotovo identičan obiteljski recept – jer onaj pravi nije lažnjak kako će to reći pravi znalci i gurmani.

nin_sokolijada

Početak proizvodnje šokola i zadržavanje proizvodnje isključivo na području bivše austrijske općine Nin i dalje nije znanstveno potvrđeno, iako postoje tri teorije o tome odakle je šokol stigao u Nin, pa se istraživanje i dalje radi.

Ninski šokol je brend i mnogi ga traže, a ima ga jako malo i zato je izuzetno cijenjen. Razlog zbog čega se on ne proizvodi u velikim količinama jest taj što za njegovu izradu treba utrošiti kvalitetno meso svinjske vratine, puno mirodija i kvalitetno crno vino, a bura s Velebita koja donosi sol s mora, ima poseban značaj na sazrijevanje, a u konačnici i kvalitetu šokola.

sokolijada_nin

Proizvodnja i čuvanje šokola pravo je obiteljsko umijeće u koje osim sirovine ugrađena je ljubav prema ovom jedinstvenom proizvodu.

Šokol se proizvodi u malim serijama u kućanstvima i to ga svrstava u autohtoni domaći proizvod i teško se može proizvoditi kao komercijalni proizvod. Količine šokola su ograničene i brojni štovatelji već ovih dana rezerviraju kod proizvođača svoj šokol. Malo ga ima i jako je cijenjen, a tako će vjerojatno ostati još neko vrijeme i u njemu će guštati samo odabrani. 

nin_sokol_2

Ninska šokolijada ove godine predstavlja čak 43 školara

Naravno i svi oni koji se zateći u Ninu 21. srpnja na Ninskoj šokolijadi. Ove godine na Ninsku šokolijadu svoje šokole prijavilo je 43 šokolara, od toga je 12 žena. 

Za odabir najboljeg recepta na ovogodišnjoj Ninskoj šokolijadi svoje šokole prijavili su sudionici ne samo iz Nina nego i okolnih mjesta, poput Privlake, Zatona, Zadra i Posedarja.

FOTO: PR

Otkrij još zanimljivih gastro priča:

  1. bledska_kremsnita_bled
  2. enosophia_dika
  3. vagabundina_koliba1