fOTURA je fotografska avantura koja svojim polaznicima pruža fotografsku avanturu po cijeloj Hrvatskoj, a pri tome ih educira kako napraviti što bolje pejzažne, makro i astro fotografije. Dovoljan razlog da pobliže upoznamo ekipu i saznamo što sve nude!

Priča o fOTURI je krenula tako da su originalni tim činila dva fotografa, no sada su se proširili u tim od šest fotografa/fotografkinja koji zajedno rade na projektu. Svako od njih doprinosi svojom posebnošću, a svi imaju isti cilj: ljepotu Hrvatske prikazati izvrsnim fotografijama i naučiti svoje polaznike kako napraviti što bolje fotografije. Sve o samim počecima, ali aktivnostima i budućim planovima,  otkrio nam je Igor Pavlović.

fotura45

Svi smo uglavnom započeli u ranom djetinjstvu, neki u izviđačima, neki u planinskim društvima, a neki jednostavno vole biti u tom okruženju. Privlače nas kadrovi koji oduzimaju dah, priroda u svom najljepšem izdanju. Privlače nas nepristupačnije lokacijama koje nemate prilike posjetiti često gdje priroda postaje učiteljica. Opasna poput bure i nježna poput ružičastog zalaska sunca iznad mora”, otkriva Igor.

Na odluku o pokretanju ovog projekta, najviše ih je ponukao upravo spoj prirode i fotografije. Naime, priroda im je neiscrpan izvor inspiracije. Otud se rodila i potreba da i druge zaljubljenike u prirodu i fotografiju, pozovu na neku od svojih avantura.

Kako naša želja za učenjem i istraživanjem ne jenjava, htjeli smo i drugima dati priliku da o fotografiji uče u dinamičnom i atraktivnom okruženju. Ime smo brainstormali neko vrijeme, ali  fOTURA se zapravo nekako samonametnula: Fotografija i Avantura; fOTURA”, pojašnjava te nastavlja kako su njihovi izleti koncipirani tako da se što više vremena u prirodi i na terenu, a što manje u učionici. Pri tome prolaze kroz sve što je potrebno kako bi polaznici usvojili dovoljno znanja te mogli napraviti kvalitetne i zanimljive fotografije.

Naglasak uvijek stavljamo na praksi u realnom vremenu na samoj lokaciji. Sudionici uče o astrofotografiji navečer, a rano ujutro lovimo izlaske sunca. Kroz dan ih očekuje fotografiranje na iznimnim lokacijama. Zadnji dan radionice, sudionike ‘pustimo’ da se dobro naspavaju i najedu, prije nego ponovno krenemo u akciju. Zaključno, sudionike očekuju tri dana dinamičnog učenja, izrazito atraktivnih lokacija, puno zabave i razmjena iskustava. Sa sigurnošću možemo reći kako naše radionice zbilja nikoga ne ostave ravnodušnima”, vodi nas kroz filozofiju fOTURE Igor.

Posebno nas je zanimalo tko se sve može pridružiti ovoj avanturi i je li potrebno prethodno znanje fotografija ili se izletima mogu priključiti i potpuni amateri? Igor nam govori kako sve ovisi o grupi, a njihovi se mentori prilagođavaju sudionicima i njihovom prethodnom znanju, no ono nije uvjet za sudjelovanje na fOTURI.

U grupama imamo polaznike koji se po prvi put susreću s osnovama fotografije no i iskusne profesionalce koji su nam se pridružili kako bi osvježili i proširili svoje vještine ili savladali nešto novo. Profi oprema nije potrebna za radionicu, može se fotografirati i mobitelom. Uz podršku naših sponzora, uvijek imamo par fotoaparata i različitih objektiva koji su dostupni našim polaznicima ako nemaju vlastitu opremu, a ujedno kako bi mogli isprobati objektive i fotoaparate koje do sada nisu imali priliku isprobati. No ako sudionici žele koristiti samo mobitel, mogu naravno”.

Cijene radionica razlikuju se ovisno o lokaciji na kojoj se održava fOTURA te o cijeni smještaja. Najčešće je cijena između 300 i 500 eura, a svaka fOTURA uključuje i earlybird cijene koje nude polaznicima te je tada iznos povoljniji. Jedan od faktora koji utječe na cijenu je i broj polaznika. fOTURA grupe sastoje se od minimalno pet te maksimalno dvadeset polaznika. Ali, po čemu se razlikuje fotografiranje prirode od drugih tipova?

Igor pojašnjava kako se priroda neprestano mijenja i nikada nećete dobiti isti kadar iz dana u dan. U tom i leži čar fotografiranja prirode. Naravno, niti svaki fotograf ne vidi isti kadar na jednak način. Ono što oni vole naglasiti kod fotografiranja prirode je: ‘obavezno paziti na vrijeme i vrijeme’.

Na istu lokaciju možete doći nebrojeno puta, a kako tamo djeluju mikroklime koje su za nju vezane, doslovno igrate na sreću i upitno je hoće li vam se posložiti sve što želite postići na fotografiji. Koliko se god meteorolozi trude pogoditi kakva vremenska prognoza nas očekuje, nekad jednostavno nemate sreće. Tad vam ne preostaje ništa drugo nego se okrenuti i pokušati neki drugi put”.

Radionice rade po cijeloj Hrvatskoj, no nekako su se najviše bazirali na područje Velebita, Istre i Gorskog kotara. Trude se proširiti svoje područje djelovanja sukladno željama polaznika, vremenskim uvjetima i godišnjim dobima. Smatraju da radionice nisu posebno zahtjevne te polaznicima pokušavaju omogućiti što više vremena provedenog u učenju o fotografiji, a ne toliko u šetnjama te pokušavaju složiti program koji je prilagođen svima.

Do sada smo imali samo pozitivan feedback od naših sudionika, nismo imali pritužbi, no znaju malo protestirati kada ih budimo u pet ujutro kako bi svjedočili izlasku sunca na planinama. Nakon tog prizora, teško je ostati ravnodušan te tako svaki glas utihne i čuju se samo okidači fotoaparata. Posebno smo zahvalni našim povratnicima, kojih  uvijek ima i jako su nam dragi. Neki su se družili s nama i po par puta”, s ponosom naglašava, ali otkriva i neke nove planove koje su nedavno objavili na svojim društvenim mrežama, kao i službenom webu: foturafutura.hr.

fotura

Prva fOTURA u 2024. održat će se od 22. do 24. ožujka i to na jednom od najljepših otoka Hrvatske – Rabu. Ove godine po prvi puta organiziramo i jednodnevnu fOTURU koja će se održati 20. travnja gdje ćemo obići nekoliko dvoraca Hrvatskog Zagorja, ovoj mini fOTURI se jako veselimo, bit će to jedinstveno iskustvo. Nakon toga u svibnju slijedi fOTURA u Istri koja se prošle godine pokazala kao pun pogodak. Polaznici su bili prezadovoljni količinom skrivenih bisera Istre koje smo obišli. Kad malo zatopli planiramo ponovno posjetiti Nacionalni park Sjeverni Velebit i njegove vrhove, a za jesen nam ostaje predivni Gorski kotar. Očekujemo vas, pridružite nam se!”, zaključio je Igor.

FOTO: fOTURA

Više sjajnih lokacija za fotkanje pronađi ovdje:

  1. rab_lopar_staza
  2. rab_premuziceva_lopar
  3. zbevnica_istra