Nacionalni park Risnjak moj je osobni favorit i svake godine ga ritualno posjetim barem jednom. U konkurenciji drugih naših nacionalnih parkova, Risnjak je najmanje posjećen – i uvijek kažem posve nezasluženo! S tim se slaže i ugledni britanski medij Guardian koji je upravo Nacionalni park Risnjak uvrstio na listu najboljih europskih nacionalnih parkova koji oduševljavaju svojoj ljepotom, ali u njima ne vlada gužva. 

Upravo veliku gužvu nećeš nikad doživjeti unutar Nacionalnog parka Risnjak gdje uvijek možeš naći kutak u prirodi samo za sebe. U svom tekstu su istaknuli koje sve aktivnosti te čekaju unutar samog Parka – rijeka Kupa, Leska poučna staza, vrhovi Risnjak i Snježnik… Ovo je izvrsna reklama za ovog goranskog ljepotana koji zaslužuje puno više pozornosti!

poucna_staza_leska_risnjak

Mnogi smatraju kako Nacionalni park Risnjak objedinjuje sve ono što Gorski kotar jest. Proteže se na 63,5 četvornih kilometara te je najznačajniji primjer visinskog vegetacijskog raščlanjenja Hrvatske. Smatra se da ima najljepše izražene fenomene vegetacijskih ponikvi te predstavlja prirodu vezu između Alpa i balkanskih planina. 

“Risnjak je ujedno i snažna klimatska i vegetacijska predgrađa između Hrvatskog primorja i kopnenih dijelova Hrvatske, prirodno je stanište sve tri velike europske zvijeri – medvjeda, vuka i risa, a u nacionalnom parku obitava čak 1.148 vrsta i podvrsta flore”, piše u knjizi Parkovi Hrvatske. 

risnjak_schlosserov_dom

Risnjak je proglašen nacionalnim parkom davne 1953. godine te se tada prostirao na površini od 3.041 hektara. 1997. godine se šire njegove granice zapadno prema Snježniku te istočno prema izvoru rijeke Kupe

Na listu je Guardian uvrstio i Aigüestortes i Estany de Sant Maurici nacionalni park u Španjolskoj, Mercantour u Francuskoj, Eifel u Njemačkoj i Peneda-Gerês u Portugalu.

Izvor: The Guardian

Otkrij staze unutar Nacionalnog parka Risnjak:

  1. veliki_risnjak
  2. poucna_staza_leska_risnjak
  3. risnjak_crni_lug