Kada se spomene Nacionalni park Risnjak, većina pomisli kako se ljepote ovog dijela Hrvatske mogu upoznati samo ako ste iskusni planinar. No, u sklopu NP Risnjak proteže se poučna staza Leska na kojoj ćeš kroz laganu i ugodnu šetnju uživati u ljepoti šume te se upoznati s prirodnim i kulturnim nasljeđem ovog nacionalnog parka. 

Dugo mi je bila želja proći poučnu stazu Leska, no nekako smo uvijek Nacionalni park Risnjak birali za duže i teže planinarske izlete. No, kada sam nakon rehabilitacije slomljenog gležnja napokon stala sigurno na noge te bila spremna za prve lagane šetnje u prirodi, Leska se činila kao savršen odabir za povratak na planinarske staze. I bila je više nego savršen! 

poucna_staza_leska_risnjak

Par zanimljivosti o Nacionalnog parku Risnjak

Mnogi smatraju kako Nacionalni park Risnjak objedinjuje sve ono što Gorski kotar jest. Proteže se na 63,5 četvornih kilometara te je najznačajniji primjer visinskog vegetacijskog raščlanjenja Hrvatske. Smatra se da ima najljepše izražene fenomene vegetacijskih ponikvi te predstavlja prirodu vezu između Alpa i balkanskih planina. 

poucna_staza_leska_risnjak

“Risnjak je ujedno i snažna klimatska i vegetacijska predgrađa između Hrvatskog primorja i kopnenih dijelova Hrvatske, prirodno je stanište sve tri velike europske zvijeri – medvjeda, vuka i risa, a u nacionalnom parku obitava čak 1.148 vrsta i podvrsta flore”, piše u knjizi Parkovi Hrvatske. 

Risnjak je proglašen nacionalnim parkom davne 1953. godine te se tada prostirao na površini od 3.041 hektara. 1997. godine se šire njegove granice zapadno prema Snježniku te istočno prema izvoru rijeke Kupe

poucna_staza_leska_risnjak

Svi vrhovi Risnjaka građeni su od vapnenca te imaju tipični krški oblik. S druge pak strane ostatak područja je prekriveno gustom šumom koja i tijekom vrućih ljetnih dana pruža dobrodošlo osvježenje. 

Risnjak je specifičan po tome što se na samo 60-ak četvornih kilometara nalazi čak 14 šumskih zajednica, 30 biljnih, a čak 70% površine ovog nacionalnog parka je zona stroge zaštite. Neka stabla dosežu i do impresivnih 45 metara visine. Na ovom području je utvrđeno čak 1148 vrsta i podvrsta vaskularne flore, a kako cijeli park nije još istražen, smatra se da je ta brojka i veća.

Risnjak je svoje ime, kako zasigurno pogađaš, dobio po risu, koji je nekoć tu bio glavni stanovnik i vladar. No, kako je u prošlosti bio dopušten lov na risove, čovjek je posljednjeg ubio početkom prošlog stoljeća. Današnji risovi stigli su u Hrvatsku u sklopu međunarodnog projekta LIFE Lynx, koji za cilj ima zaustavljanje izumiranja populacije risa u Dinaridima.

Poučna staza Leska stvorena je za obiteljski izlet

Ako po prvi put planiraš posjetiti Risnjak, želiš provesti ugodno vrijeme u prirodi ili na izlet ideš u društvu cijele obitelji, poučna staza Leska je savršen odabir za tu prigodu. 

Poučna staza Leska se ubraja u jedan od prvih objekata takve vrste u Hrvatskoj. Otvorena je 4. lipnja 1993., a do danas je doživjela dvije obnove. Službeno je duga 4,2 kilometra (treba dodati još hodanje do njenog pristupa), a na njoj se nalazi 23 poučnih ploča koje otkrivaju prirodne ljepote i karakteristike ovog dijela Gorskog kotara, ali na njima možeš doznati i informacije o kulturnom nasljeđu ovog kraja.

Staza počinje kod Uprave Nacionalnog parka Risnjak, točnije s lijeve strane pored male kućice gdje se kupuju ulaznice. Tijekom cijele trase su postavljene oznake tako da i osobe bez iskustva s markacija mogu bez problema pratiti put te sigurno i bez gubljenja doći do cilja. 

Leska je stvorena za uživanje u svim ljepotama goranske šume. Staza je lagana i bez uspona, a na njoj su osim poučnih ploča postavljeni i drugi objekti, poput nekadašnjih nastambi, mostića, promatračnice, ali i klupica tako da svaki malo možeš uživati u pauzi. 

poucna_staza_leska_risnjak

A ova staza jednostavno zove da usporiš, zaboraviš na vrijeme, prepustiš se zvukovima i mirisima šume i pustiš brigu na veselje. Kako je nama ovo bio povratak u prirodu nakon četiri mjeseca, za stazu nam je bilo potrebno skoro dva sata sa svim uračunatim pauzama. Inače, za prelazak staze je potrebno oko sat vremena ugodne šetnje. No, šteta je projuriti Leskom…

platak_risnjak

Korisne informacije za poučnu stazu Leska: 

 • Početak staze: kod kućice za prodaju ulaznice Nacionalnog parka Risnjak, ulaz Crni lug, Gorski kotar
 • Parking: ispred bistroa i Uprave Nacionalnog parka Risnjak
 • Naplaćuje li se ulaz?: Da, poučna staza Leska nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Risnjak. Cijene variraju ovisno o dobu godine: od 1. siječnja do 30. travnja 5,97 eur za odrasle, 3,32 eur za učenike, studente, članove HPD-a i umirovljenike, 13,27 eur obiteljska ulaznica; od 1. svibnja do 30. lipnja te 1. rujna do 31. prosinca 7 eur za odrasle, 5 za učenike, studente, članove HPD-a i umirovljenike, 15 eur obiteljska ulaznica; od 1. srpnja do 31. kolovoza 10 eur za odrasle, 7 eur za učenike, studente, članove HPD-a i umirovljenike, 20 eur obiteljska ulaznica; djeca do sedam godina ne plaćaju ulaz
 • Dužina i trajanje staze: Poučna staza Leska je službeno duga 4,2 km, no cijeli izlet je dug 5,2 km (s uračunatim pristupom stazi). Cijelu rutu možeš pogledati ovdje i ovdje.
 • Za koga je prikladna staza: Staza je prikladna za izletnike, obitelji s djecom, kućne ljubimice i planinare. 
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Bistro Crni lug (provjeriti radno vrijeme izvan sezone)

Izvor: Nacionalni park Risnjak, knjiga “Parkovi Hrvatske”

Otkrij još zanimljvih izleta u Gorskom kotaru:

 1. skradski_vrh
 2. lokvarsko_jezero
 3. lokvarsko_jezero
 4. park_suma_golubinjak
 5. lokvarsko_jezero
 6. spilja_lokvarka_gorski_kotar