Naš omiljeni festival posvećen knjigama i planinama Brdo knjiga uskoro ponovno okuplja ljubitelje prirode na jednom mjestu. Novo izdanje festivala i ove godine će se održati u Samoboru i Parku prirode Žumberak Samoborsko gorje od 16. do 19. svibnja. Uoči trećeg i do sada najvećeg izdanja, popričala sam s organizatorima koji otkrivaju što nas sve čeka ove godine. 

Brdo knjiga je prvi hrvatski regionalni festival planina i knjiga iza kojeg stoje aktivni članovi naše planinarske zajednice, veliki ljubitelji prirode i zagovaratelji boravka u prirodi. Željko Žarak je vlasnik izdavačke kuće Libricon koji izdaje pretežito planinsku, planinarsku i putopisnu literaturu, a Milan Majerović-Stilinović je novinar i savjetnik za odnose s javnošću. Koje nove knjige možemo očekivati, koja predavanja slušati i na koje izlete ići, u nastavku otkriva Milan.

brdo_knjiga_festival

Osnovni koncept festivala ostaje isti jer se pokazao uspješnim: tri dana večernjih programa u samoborskom centru Bunker i dva dnevna vikend izleta u Žumberak i Samoborsko gorje. I dalje se naravno kroz program penjemo po raznim planinama s raznim knjigama, ali u društvu ne samo pisaca i publicista nego i drugih umjetnika, znanstvenika i istraživača. Neki nam se vraćaju a neki novi ljudi tek dolaze na pozornicu, i donose svoje inspirativne projekte, knjige i predavanja. Svake je godine više publike, pa je interakcija gostiju i publike na festivalu još intenzivnija. To baš volimo. Ove godine i na Brdu obilježavamo 150 godina Hrvatskog planinarskog saveza pa je nekoliko sadržaja i gostiju vezano upravo za ljude i projekte HPS-a”, otkriva Milan. 

Festival Brdo knjiga ostaje vjeran Samoboru koji se od samog početka pokazao kao idealan grad domaćin koji ima bogatu kulturnu, planinarsku i turističku tradiciju. 

To je grad u zagrljaju okolnih brda i gora, i zato s mnogo zanimljivih ljudi, planinarskih društava, kulturnih i drugih gradskih institucija. Od početka su prigrlili ideju ovakvog događanja, koje odlično ide uz asocijacije koje imate kad čujete ‘Samobor’. Pučko otvoreno učilište i Centar za mlade Bunker idealan su festivalski prostor: puno mjesta za parking za sve naše goste, galerija Art Room za izložbe (ove godine planinska ‘Jezera’ Ane Ratković Sobota) i velika multifunkcionalna dvorana za glavna događanja, prezentacije, izlaganja i druženja. Naš je festival postao dobar izgovor Zagrepčanima, koji čine većinu publike, da još češće skoknu do Samobora… Brdo koje negdje tako dobro raste, nema potrebe ni smisla seliti, ali drago nam je da ‘pristupne’ programe od ove godine imaju i Zagreb i Karlovac. I u njima publika festivala raste i na vrijeme dobiva pozivnicu za samoborsku feštu.”

brdo_knjiga

Bogati program trećeg izdanja Brda knjiga pripremio je pregršt toga. Milan ističe kako bi svakako trebalo čuti slovensku alpinističku legendu Vikija Grošelja, autora više od deset i koautora dvadesetak knjiga. 

Predstavit će i najnoviju, ‘Moje 33 ekspedicije’. Popeo se na 10 od 14 svjetskih osamtisućnjaka i prvi je Slovenac na listi ‘Rock & Ice Stars’ koju je na otvorenju svog najvećeg planinarskog muzeja Firmian u Bolzanu na zid urezao njegov prijatelj, slavni alpinist Reinhold Messner. Vrhunski planinski bestseller ‘Bez daha’ američkog novinara i pisca Jona Krakauera prošle je godine dobio novi hrvatski prijevod i izdanje, o čemu će pričati naš himalajski trio: Darko Berljak i Darija i Iris Boštajnčić, prve sestre na svijetu koje su zajedno stale na vrh Mount Everesta. Bilo je to 2009. godine kad su u slavnoj hrvatskoj ženskoj ekspediciji to napravile čak četiri Hrvatice, a vođa ekspedicije je bio upravo Darko Berljak. Hrvatske planine ove su godine zastupljene u velikoj novoj dvojezičnoj monografiji ‘Planine / Mountains’ koju nam na prvoj večeri festivala dolaze predstaviti njezini urednici, Stipe Božić i Alan Čaplar”, naglašava Milan.

Od samog početka Brdo knjiga misli i na najmlađe članove planinarske zajednice, tako da i ove godine festival ima program za djecu. U pitanju su već sada tradicionalne radionice za djecu u Samoborskom muzeju koje organizatori rade u suradnji s Hrvatskim šumama. 

“Tako i ove godine u četvrtak i petak ujutro njihova Samoborka Tihana Otmačić djecu vodi u radionicu ‘Šumska avantura’. Naši izleti vikendom idealni su za obitelji s djecom. Ove nam se godine u subotnji izlet na Žumberak uključuje i samoborska udruga ‘Djeca za bolji svijet’ pa će svoje omiljene citate iz knjiga planinske literature na Budinjaku čitati i djeca, članovi udruge. Napravit ćemo tamo svi zajedno i neka dobra djela jer to je cilj i udruge i festivala: pozitiva, čitanje, druženje, svijest o drugima i briga za prirodu. U nedjelju pak pozivamo na ‘Kulturno uzdizanje na Samoborsko gorje’, na Okiću čitamo top knjige i slušamo top dvojac La Papa.”

Ne možemo pričati o festivalu posvećenu planinama, da se u sklopu istog ne organiziraju i planinarski izleti. 

“Subotnji bus za Žumberak se brzo puni pa ako netko od čitatelja želi s nama, neka se brzo javi na Facebook stranicu Brda knjiga i rezervira mjesto. Ove godine idemo na pješački izlet u PP Žumberak – Samoborsko gorje uz organizirani prijevoz iz Samobora, uz dvije opcije. Prva je i lakša kružna tura Stazom kneževa s polaskom iz Budinjaka i uz stručnu pratnju čuvara prirode. Dužina staze je oko četiri km, a približno trajanje ture dva sata. Druga je opcija kružna tura uz obilazak Starog grada Žumberka uz pratnju HGSS-a. Okvirno trajanje ture je tri i pol sata, dužina staze oko osam km, a visinska razlika 370 m. Ljepotu krajolika i malih žumberačkih sela kroz koja ćemo proći nemoguće je pak navesti brojkama. Nakon pješačkih tura, u posjetiteljskom centru Javne ustanove Eko-centar Budinjak autor, filozof i predsjednik Izvršnog odbora HPS-a predstavit će svoju knjigu ‘Filozofija i bioetika planinarenja’, u razgovoru s urednicom nama omiljenog web portala za avanturistične hedoniste ;-)”, ističe Milan.

Pitati organizatore koji dio programa festivala im je najdraži, je škakljivo pitanje. No, nisam mogla odoljeti, a da Milana ne upitam kojem događaju se on posebno veseli na ovom trećem izdanju Brda knjiga.

“Sad vi meni recite ili odlučite umjesto mene: prvu večer dakle Božić i Čaplar predstavljaju novu knjigu o svim hrvatskim planinama, a nakon toga u suradnji s HRT-om ekskluzivno prikazujemo epizodu Biokovo, iz druge sezone serijala ‘Planine’. Nju još nije vidio ni glumac Vedran Mlikota, njezin voditelj, koji nam također dolazi, kao i glazbeni gosti večeri, sjajan bend Pavel. Drugu večer pak otkrivamo blaga Velebita i Paklenice sa zadarskim dvojcem, arheologinjom Majom Grgurić-Srzentić i fotografom Markom Lorenzom Blaslovom, a nakon toga nam publicist i znanstvenik Ivo Lučić i spisateljica Anne-Kathrin Godec, pokretači festivala Kras/opis, otkrivaju što ih sve fascinira ‘tu na kršu tom’, u Hrvatskoj i susjednim zemljama, i za što se vrijedi boriti. Treću večer pak spomenuti himalajski all-star slovensko-hrvatski četverac Grošelj – sestre Boštjančić – Berljak iz prve ruke priča o iskustvima na Everestu i komentira najslavniju alpinističku knjigu koja se čita kao triler… Kako odabrati? Ja tu trilemu rješavam tako da ću jednostavno biti tamo sve tri večeri”, kroz smijeh odgovara Milan. 

Publika je od samog početka izvrsna reagirala na festival te broj posjetitelja iz godine u godinu samo raste. Organizatorima je to odličan poticaj da nastave sa svojim radom. 

“Vjerujem da će se s ovakvim programom to još i pojačati. Zahvaljujem i svima koji nam u tome pomažu, od nekih već spomenutih pa do Ministarstva medija i kulture, Zagrebačke županije, TZ Grada Samobora, Aquatike, Bimsporta i drugih partnera, malih i velikih. Sve ih je više, a mjesta za nove uvijek ima. Mi smo drukčiji festival za nove, dobre stvari i iskustva. Zato poruka publici: ne čekajte četvrto, dođite na treće Brdo knjiga, blizu je. A najbliže brdo uvijek je najbolje, kad čovjek voli brda”, za kraj poručuje Milan.

Otkrij još zanimljivih planinarskih priča:

  1. marko_lorenzo_blaslov
  2. milan_srce_mog_medvjeda16
  3. nikola_horvat_tesla_why_do_i_hike
  4. brdo_knjiga_festival
  5. ante_premuzic_feljton