Kanjon Kamačnik se ubraja među najpopularnije prirodne atrakcije Gorskog kotara. Njegova ljepota rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Lagana šetnjica koju mogu proći razne generacije, obitelji s malom djecom te kućni ljubimci pridonijela je njegovoj popularnosti. Nažalost, staza koja vodi do izvora rječice Kamačnik naglo završava te posjetitelji nisu u mogućnosti zapravo vidjeti sami izvor. 

Kako Novi list piše novac za uređivanje izletišta je već osiguran iz EU fondova, no na tri natječaja se javio samo jedan izvođač koji je na koncu odustao zbog teško pristupačnog terena. Sada je gradonačelnik Vrbovskog predložio da veći dio posla odrade ljudi i strojevi Komunalca te da se natječaj raspiše za posljednjih 300 metara, upravo onih koji posjetitelje u jednu ruku ostavljaju “razočaranima”. 

kanjon_kamačnik

Da je proširenje tog dijela šetnice nužno, vidi se i iz dijela teksta dopisa Grada Vrbovskog JU-u Prirodi u kojem je navedeno:

“Staza je u tom dijelu vrlo uska, omeđena stijenama, opasna, blatnjava i skliska.Taj je dio često zarastao i brojnom vegetacijom te deblima koja priječe put pa ponekad zahtijevaju preskakanje i provlačenje ispod njih. Naposljetku, kada se dođe do izvora – do kojeg vodi tek mali puteljak – izletnici se pojedinačno mogu približiti te bez dužeg zadržavanja i bez pravog doživljaja, udaljiti. Unatoč velikoj ljepoti izletišta, posjetitelji često ostanu pomalo razočarani baš tim dijelom te upućuju primjedbe o sigurnosti i nedostatku ponude. Upravo iz navedenih razloga želimo izgraditi panoramski most i promatračnicu te posjetiteljima pružiti užitak kakav i očekuju na kraju šetnje”, piše u dopisu gradonačelnika Mufića Javnoj ustanovi Priroda koje je prenio Novi list. 

kanjon_kamacnik

Ako do dogovora napokon dođe napravilo bi se proširenje te se postavio pješački panoramski most koji bi svim posjetiteljima ponudio pogled na sami izvor Kamačnik – to bi bio šlag na kraju izleta!

U tom slučaju bi se s radovima trebalo započeti krajem ove i naredne godine, što bi značilo da bi Kamačnik idućeg proljeća mogao zasjati u novom ruhu. 

Izvor: Novi list

Nastavi čitati još zanimljivih priča iz Gorskog kotara:

  1. gorski_kotar
  2. lokvarsko_jezero
  3. lokvarsko_jezero
  4. izvor_kupe
  5. lokvarsko_jezero
  6. lokvarsko_jezero
  7. kanjon_kamacnik
  8. spicasti_vrh_brod_moravice

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *