Želiš li boraviti u prirodi, vidjeti nova zanimljiva mjesta, pojesti nešto fino i učiniti generalno dobro za svoje zdravlje? Ako si se prepoznao u ovom opisu, onda se ovog vikenda, točnije 4. i 5. rujna, trebaš uputiti u Gorski kotar. Glavna njuškica ovog dijela Hrvatske, Jelena Holenko poznatija kao Lynx & Fox, ima fantastične prijedloge kako u njenom kraju provesti nadolazeću subotu i nedjelju.

Događaji su kombinacija laganog planinarenja, uključuju degustaciju lokalnih proizvoda te zanimljiva predavanja i radionice.

jelena_holenko
Jelena Holenko

Prvi prijedlog je “Obiteljsko planinarenje – MEDUN FEST”, drugo je zanimljivo predavanje “Tajanstveni stanovnici Risnjaka – Noćni leptiri”, a treći događaj je “Planinarenje&kokteli – Festival malina”.

“Obiteljsko planinarenje – MEDUN FEST”

Ovaj događaj za cijelu obitelj održava se u subotu 4. rujna u Fužinama, a sastoji se od lagane planinarske šetnje od šest kilometara do Preradovićevog vrha s kojeg se pruža prekrasan pogled na jezero Bajer. U Fužine je potrebno doći u 11 h kada počinju prijave. Nakon plaćanja kotizacije od 45 kn, čeka te piće dobrodošlice, medeni zalogaj i medeni poklon paketić.

Nakon obiteljskog planinarskog pohoda Jelena preporučuje odlazak u malo mjesto Lič nedaleko od Fužina gdje te od 16 h očekuje zaista bogat program “Medun Festa” koji uključuje sajam domaćih proizvoda, razne radionice i predavanja, degustacije i prezentacije, dvorac na napuhavanje, besplatan ulaz u Etno-zbirku Lič… 

medun_fest

Ručati možeš u jednom od fužinarskih restorana, a Jelena predlaže pizzeriju Furman, pizzeriju Landravec, konobu Volta, restoran Hotela Bitoraj, lovački dom Arnika i Royal Food Fast Food. Ako ti taj dan ostane vremena uvijek možeš posjetiti Špilju Vrelo, jezero Lepenice ili Kaubojsko selo Roswell. 

Cjelokupni program ovog veselog i zdravog festivala pronađi na Facebooku, a za planinarenje se možeš prijaviti .

“Tajanstveni stanovnici Risnjaka – Noćni leptiri”

U subotu u osam navečer uz vodiča Nacionalnog parka Risnjaka i predavača iz Udruge Hyla se uputi na Poučnu staza Leska gdje ćeš uz lampice ili svjetiljku uživati na događaju “Tajanstveni stanovnici Risnjaka – Noćni leptiri”. Ući ćeš u čudesan svijet noćnih leptira i saznati mnogo zanimljivosti o njima.

nocni_leptir_risnjak

Udruga Hyla inače okuplja znanstvenike i stručnjake s raznih polja biologije s ciljem vrednovanja, očuvanja te zaštite prirode i bioraznolikosti, a NP Risnjak ovo druženje donosi kroz projekt “Veze prirode”, stoga je sudjelovanje potpuno besplatno, a i ulaznica je povodom ovog događanja potpuno gratis. Prijava nije potrebna, toplo se obuci, ne zaboravi lampicu i samo se pojavi. Sve dodatne informacije možeš potražiti na službenoj stranici.

“Planinarenje&kokteli – Festival malina”

Nedjelju 05. rujna započinjemo okupljanjem u Skradu, točnije na Skradskoj dragi. Jelena vodi na planinarenje uz razgled tri prekrasna fotogenična vidikovca sve do Skradskog vrha gdje te čeka divan pogled.

Staza nije jako teška, duga je ukupno 6 kilometara uz 300 metara visinske razlike. Potrebno je biti minimalno u formi, a na povratku te čeka posebno iznenađenje – Somersby “Cocktail hour” uz profesionalne barmene, lounge muziku & chill zonu na vidikovcu Perić, a svaki sudionik će dobiti i štrudlu od malina ToGo! 

festival_malina

Vođeno planinarenja, koktel i štrudla će te kroz kotizaciju koštati 40 kuna koja se plaća po dolasku, a svoje sudjelovanje najavi preko . Djeca starija od 7 godina su dobrodošla, ali za njih nema koktela 😉 Ostatak popodneva možeš iskoristiti za uživanje u nekim od finih specijaliteta Gorskog kotara u raznim restoranima ili još istražiti neke zanimljivosti, poput Zelenog Vira i Vražjeg prolaza ili možda Kamačnika.

P.S. Na svim spomenutim događanjima obavezna je čvrsta i kvalitetna zatvorena obuća (cipela ili tenisice) s gumenim rebrastim potplatom te slojevita odjeća zbog promjenjivih temperatura u Gorskom kotaru. Ne preporučuje se sudjelovanje osobama koje imaju zdravstvenih poteškoća s kretanjem (ozbiljni problemi s koljenima, kukovima i sl.), a psi svih vrsta su dobrodošli!

Zaprati Jelenu, koja otkriva poznate i manje poznate ljepote Gorskog kotara, te se priključi na jednu od njenih mnogobrojnih tura.

Nastavi čitati zanimljive priče iz Gorskog kotara:

  1. gorski_kotar
  2. lokvarsko_jezero
  3. jezero_bajer
  4. veliki_risnjak
  5. spicasti_vrh_brod_moravice