Ideja o novom Centru za posjetitelje Parka prirode Učka rodila se 2010. godine, a ove godine je projekt napokon otvorio vrata za posjetitelje. Mnogi smatraju kako se ubraja među najljepše u Europi. U sklopu Centra posjetitelji dobivaju osnovne informacije o Parku prirode Učka, nakon čega mogu krenuti u njegovo istraživanje.

Sada je Park odlučio na svojim službenim stranicama predstaviti virtualnu izložbu “Učka 360° – Stara planina u novom ruhu” koja pokazuje cjelokupni proces izrade ovog projekta od početka do kraja. 

“Predivne i voljene planine Učka i Ćićarija, njihov zaštićeni krajolik i vrijednosti, zaista su ovim projektom valorizirane kao atraktivna mjesta očuvane prirodne izvornosti, specifičnih karakteristika, kao stanište mnogih vrsta te dom čovjeku kroz tisućljeća, a sve kroz održive prakse korištenja i posjećivanja koja suvremenom turistu pružaju rekreaciju, opuštanje i edukaciju, a lokalnoj zajednici doprinos društveno-gospodarskom razvoju područja”, piše Park.

Novo ruho Parka prirode Učka realizirano je kroz projekt Učka 360°, a predstavlja uspješnu priču i primjer dobre prakse koji pokazuje na koji je način moguće iskoristiti financiranje iz fondova Europske unije. Od prvih ideja do same realizacije je prošlo više od 15 godina. 

U središtu projekta je bila transformacija zgrade starog peradarnika u višenamjenski objekt s interpretacijskim, edukacijskim, turističkim i administrativno-upravnim sadržajima, čime se u cijelosti unaprijedio sustav posjećivanja Parka prirode Učka na spoju dviju županija.

land_art_ucka

“Ono što je u srži projekta svakako je primjerena interpretacija vrijednih prirodnih fenomena, kulturne baštine, održivog načina života na planini, geološke i biološke raznolikosti te bogate povijesti Učke i Ćićarije”, piše na stranicama Parka. 

Virtualna izložba je genijalna ideja koja pokazuje kako je moguće s dobrom idejom transformirati posve zapušteni objekt i pretvoriti ga u centar znanja i istraživanja koji na najbolji mogući način odaje počast ljepotama Učke i Ćićarije. Uz to možeš provjeriti što je sve dodatno uređeno u sklopu Parka.

Virtualnu izložbu možeš pogledati ovdje.

Izvor: Park-prirode Učka

A sada možeš otkriti i neke staze unutar Parka-prirode Učka:

  1. brdugac_korita
  2. land_art_ucka
  3. mala_ucka_brgud
  4. poklon_vojak
  5. brsec_sisol