Tiho, s poštovanjem, ali i radošću, već četrdeset godina planinari svih generacija dolaze u pohod planini, u pohod stamenom Papuku, pozdraviti proljeće na manifestaciji “Papučki jaglaci“. “Papučki Jaglaci” slave buđenje prirode, planinu, šumu, stijene, prekrasne vizure, izvore vode,  pogled koji ostavlja bez daha, a priroda nam odgovara – šapuće ili samo šuti.

Sve je započelo 1982. godine idejom gospodina Ivana Jakovine, tajnika Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac – te godine prve „Papučke jaglace“ pohodilo je 88 planinarki i planinara. Četrdeset godina kasnije, u nedjelju 20. ožujka 2022. godine, tri tisuće planinarki i planinara stiglo je iz svih krajeva Hrvatske i regije. Generacije se mijenjaju, ali šarm ove manifestacije i dalje je neodoljiv.

Iako ostavlja bez daha, budi strahopoštovanje veličinom, visinom, tišinom, vizurama i nikad viđenim nijansama boja, Papuk je dobar domaćin. Dobar je domaćin onima koji tek otkrivaju ljepotu planinarenja, onima koju svoju strast za boravkom u prirodi moraju prilagoditi životnoj dobi, ali i prekaljenim strastvenim ljubiteljima netaknute prirode.

I upravo zato na četrdesetim „Papučkim jaglacima“ Papuk je svoje posjetitelje ohrabrio na planinarenje na pet staza kako bi svatko prema svojoj fizičkoj spremnosti odabrao idealnu, uz vodstvo pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i planinarskih društava iz organizacije.

Manifestacija se održala u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac Požega, uz suorganizaciju Turističke zajednice Zlatni Papuk i Parka prirode Papuk te pokroviteljstvo Požeško-slavonske županije, Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, Općine Velika, Grada Požega i Udruge Slavonski planinari.

Papučki jaglaci lider su u planinarskim manifestacijama i mi se time ponosimo. Oni su jedan od glavnih brendova koje imamo na našem području. Već od sljedeće godine planiramo podići ljestvicu više, a trajanje produžiti na dva dana“, istaknuo je direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić, te dodao da će to pratiti i rast promocije lokalnih proizvoda.

Bruno Horvat, predsjednik Hrvatskog planinarskog društva „Sokolovac“ Požega, dodao je: „Ova rekreativno turistička manifestacija zamišljena je kao prvi proljetni izlet planinara Slavonije, a danas je izrasla u najveću planinarsku manifestaciju u Republici Hrvatskoj. Drago mi je da mogu reći da smo ove godine okupili preko tri tisuće posjetitelja, što svakako govori da ova manifestacija ima svoju budućnost i perspektivu.“

papuk_staze
vikend_papuk

Slavonija donosi pregršt sadržaja koji možeš otkriti ovdje:

  1. tauberove_stijene_papuk
  2. jankovac_papuk
  3. velika_zlatni_papuk
  4. papuk_sto_jesti_piti
  5. cesljakovacki_vis_papuk
  6. velicki_grad_papuk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *