Brojnim posjetiteljima Lošinj je idealna outdoor destinacija upravo zbog svoje lječilišne klime, zraka prve kvalitete te više od 200 sunčanih dana godišnje. Utrke i događanja natjecateljskog duha, maratoni, lignjade, podvodni ribolov ili pak šetnje, planinarenje, trčanje i tenis na otvorenom, samo su neke od aktivnosti koje te očekuju ove jeseni na Lošinju.

Nakon 11. Lošinjskog polumaratona u kojem je i ove godine sudjelovalo stotine velikih i malih natjecatelja, slijedi još jedna sportska poslastice za ljubitelje aktivnosti na otvorenom.

Cres & Lošinj Trail Weekend

Dvije utrke u dva dana na dva kvarnerska otoka zasigurno su dobar razlog zašto posjetiti Cres i Lošinj ove jeseni. Na Lošinju će se 29. listopada održati prva etapa, a dan nakon slijedi i na Cresu. Na utrci sastavljenoj od dviju zasebnih etapa s tri težinske kategorije već godinama više stotina natjecatelja okušava svoje vještine. Ista je osmišljena kako bi povezala i prikazala ljepote otoka i njegovih skrivenih kutaka i isturenih vrhova u stilu trail utrke. Natjecatelji prolaze najljepšim stazama arhipelaga.

FOTO: Goran Makovac

Osorščica – idealan uspon za Svjetski dan pješačenja

Pridruži se 9. listopada u obilježavanju Svjetskog dana pješačenja, ni manje ni više, nego usponom na najvišu lošinjsku planinu – Osorščicu. Kreni iz Nerezina, preko Svetog Mikule i Televrina do planinarskog doma (uspon traje otprilike 5 sati).

osorscica_losinj

Ovoj akcija pješačenja, u suradnji s Planinarskim društvom “Osoršćica“, uključuju se svi – stari i mladi. Na ovaj način promovira se zdrav način života, održavanje kondicije te briga o svom zdravlju.

39. Arbunada i Lignjada

U akvatoriju Lošinja, 30. rujna i 1. listopada 2022. održao se lov na arbune. Riječ je o starinskom načinu, lovu rukom iz barke, jedinom koji se kao takav zadržao na Jadranu, a da se tradicija ribarstva i pomorstva na zaboravi, već tradicionalno održat će se i Lignjada, od 17. do 20. studenog 2022. 

FOTO: Sandro Tariba

Kup Lošinja – regata optimista

U lošinjskom akvatoriju od 4. do 6. studenog jedriličarski klub Jugo i ove godine organizira jednu od 10 najvažnijih regata u Hrvatskoj za klasu Optimist iz čijih se rezultata izabiru najbolji mladi jedriličari za sastav reprezentacije. Riječ je o Kupu Lošinja – regati optimista.

FOTO: Ivan Brčić

Također, osim brojnih šetnica i planinarskih putova, zaigraj tenis tijekom cijele godine na 26 zemljanih terena na otvorenom, a možda ćeš se šećući lošinjskim stazama odlučiti isprobati vježbališta na otvorenome.

muzej_apoksiomena

Nakon aktivnog odmora slijedi i druga strana upoznavanja destinacije. Tako za ljubitelje kulture i umjetnosti Lošinjski muzej i Muzej Apoksiomena svoja vrata drže otvorenima, a izložba slika lošinjskog autora Antona Horvatovića i studijska izložba “Odgojni dom u Malom Lošinju -70. obljetnica” samo su dio izložba koje te očekuju. 

Ne zaboravi na Plavi svijet i Miomirisni otočki vrt, a ukoliko si obožavatelj filma i filmske umjetnosti ne propusti ni APOX film festival (4.-11.10.2022.) koji „živi“ već 17 godina.

losinj_vodic

Otkrij još zanimljivih priča s Kvarnera:

  1. cres_beli-
  2. tramuntana_cres
  3. otok_krk-
  4. cres
  5. vila_carolina_losinj