U srcu Opatije, točnije u hotelu Royal održana je 28. veljače svečana dodjela nacionalne nagrade “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award” koja se održava već desetu godinu. Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova Sela dodijelila je 70 povelja i posebnih priznanja te pokazala kako diljem Hrvatske postoje kreativni i zanimljivi projekti, proizvodi i usluge koji samo čekaju da ih otkriješ. 

Udruga je ovom prigodom slavila i svoju 25. godišnjicu djelovanja, a na čije početke se osvrnula i predsjednica udruge Dijana Katica. 

“Ponosna sam što od samih početaka i nastanka ruralnog turizma u našoj zemlji podupirem i savjetujem ljude, koji u ovaj segment turizma tek ulaze. Isto tako drago mi je što su naš rad prepoznali i u Bosni i Hercegovini te izrazili želju da i oni sudjeluju u izboru.”

sunflower_award
Josip Lukačević Lux je osvojio srebrnu nagradu u kategoriji “Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru” sa svojom agencijom Thrillseeker Croatia. Upravo pod njegovim vodstvom smo prešli Premužićevu stazu i otkrili brojne ljepote Papuka.

Priznanje “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost te povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija:  

  • turistička seljačka gospodarstva 
  • tradicijska domaćinstva
  • tradicijska gastronomija
  • vinski i craft turizam
  • aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru
  • ruralno turistički projekti kao i oni koji imaju zaštićene i marketinške oznake

Uz jednu šampionsku nagradu dodijeljene su zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja, podijeljena po kategorijama.

Ukupno je prijavljeno 161 kandidat iz 18 hrvatskih županija, a po prvi put, pridružuje se i 16 prijavitelja iz Bosne i Hercegovine. Suorganizator događanja bila je Primorsko-goranska županija, budući da su prošle godine najveći broj nagrada osvojili kandidati iz ove županije. Do samoga kraja natjecanje je bilo vrlo neizvjesno između Zagrebačke županije, najmnogobrojnije po broju osvojenih priznanja (7) i Osječko-baranjske županije (6) no zbog većeg broja zlatnih priznanja i povelja, kao i šampionske titule “Zlatni suncokret”, koju je osvojila Općina Kneževi Vinogradi, sljedeći izbor za nagradu Suncokret održat će se u Osječko-baranjskoj županiji. 

Glazbeni dio događanja obogatili su vrsni glazbenici: primadona Lidija Horvat Dunjko i Matej Meštrović, pijanist i skladatelj.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” organizirala je više od 300 stručnih i edukacijskih seminara, više međunarodnih i nacionalnih konferencija i stručnih skupova te četiri međunarodna znanstveno-stručna kongresa o ruralnom turizmu. Članovi udruge isto tako vrlo često djeluju kao savjetnici turističkih destinacija na ruralnim područjima, s ciljem povećanja kvalitete proizvoda i usluga. 

Predstavljeno je i novo priznanje: Nagrada dr. sc. Eduard Kušen, za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma. Naime, pokojni dr. sc. Kušen u velikoj je mjeri pridonio promicanju znanja i istraživanja značajnih za razvoj ruralnog turizma. Nagrada će se dodjeljivati jednom godišnje osobama, udrugama, OPG-ima, pružateljima usluga, turističkim zajednicama i ostalim institucijama, koje su u svom radu uložile izvanredne napore i trud, dale značajan doprinos, ostvarile postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma te unapređenju ruralnih područja Republike Hrvatske.

Nagrada “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award” ne bi postojala da diljem Hrvatske ne postoje pojedinci koji žele zadržati tradiciju svog mjesta, prenijeti je gostu i pružiti mu potpuni doživljaj destinacije. Sudeći prema dobitnicima, ali i brojnim prijavljenim projektima, ruralni turizam postaje atraktivna grana naše ponude koja privlači goste tijekom cijele godine. 

FOTO: Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj

vikend_papuk
istra_vodic

Otkrij brojne zanimljive priče diljem Hrvatske:

  1. dvigrad_istra
  2. kastel_svetvincenat
  3. pazin_staza
  4. ruzica_grad