Novo istraživanje pokazalo je da neka od najpopularnijih turističkih mjesta u Europi nažalost dolaze s nekim od najgorih statistika o džeparenju na kontinentu. Evo koje lokacije su najriskantnije.

Novo istraživanje britanske osiguravajuće tvrtke QuoteZone istaknulo je da su mnoga popularna europska odredišta poprilična žarišta džeparoša. Istraživači su proučavali udio spominjanja džeparoša u recenzijama posjetitelja pet najvećih turističkih atrakcija svake europske zemlje. Italija je izbila na prvo mjesto, s najvećim udjelom u bilo kojoj zemlji na cijelom kontinentu, a slijede je Francuska i Španjolska.

Foto: Unsplash

Iako mnogi gradovi i mjesta diljem Italije privlače horde posjetitelja tijekom cijele godine, pokazalo se da je Rim najgori za džeparoše. Kultna fontana di Trevi nosi neželjenu titulu prvaka na listi za Italiju. Također u Rimu, utvrđeno je da su Koloseum i Panteon posebno žarište za džeparoše. Izvan Vječnog grada, Duomo di Milano u Milanu i Gallerie Degli Uffizi u Firenci također su prijavljeni kao mjesta na kojima se događa najviše krađi osobnih predmeta u Italiji.

Foto: Unsplash

Francuska je vrlo popularna destinacija za turiste iz cijelog svijeta, a Pariz je jedan od najposjećenijih gradova u svijetu. Nažalost, istraživanje je pokazalo da je grad drugi po broju spominjanja džeparenja u cijeloj Europi s 251 na milijun posjetitelja. Svih pet najpopularnijih atrakcija koje se prate nalaze se u Parizu – a svjetski poznati Eiffelov toranj je, možda i ne iznenađujuće, proglašen najrizičnijim. Ostala mjesta u glavnom gradu Francuske na kojima treba biti posebno oprezan su Slavoluk pobjede, katedrala Notre-Dame te muzeji Musée d’Orsay i Louvre.

Foto: Unsplash

Unatoč tome što privlače prilično različite vrste turista, i Španjolska i Njemačka imaju 111 slučajeva krađe na milijun posjetitelja. Barcelona je poznata po džeparenju pa nije iznenađenje da je poznata ulica Las Ramblas na vrhu popisa. U Njemačkoj, najgore mjesto za džeparenje su Brandenburška vrata u Berlinu. Berlinska zgrada Reichstaga, East Side Gallery i Memorijal holokausta također su potencijalna mjesta na kojima lako možeš ostati bez vrijednosti, posebno u vrijeme gužve.

Foto: Unsplash

Naravno, koliko god neka lokacija bila rizična, itekako postoje metode poznate iskusnim putnicima koje mogu pomoći da ne postaneš žrtva džeparenja. Od ključne je važnosti uvijek biti potpuno svjestan svoje okoline, ne nositi skupocjen nakit, novčanik ne držati u lako dostupnim džepovima, ne mahati mobitelom baš svuda i slično. Za one koji žele biti još sigurniji, tzv. money belt je odličan odabir, kao i razne male torbice koje se mogu nositi ispod odjeće. Uz malo pažnje i zdravog razuma, boravak čak i u najvećim gužvama na najfrekventnijim turističkim lokacijama proći će bez ikakvih problema.

Naslovna fotka: Unsplash
Izvor: Euronews

Planiraš posjetiti poznate europske destinacije, onda pročitaj sljedeće priče:

  1. Amsterdam_Nizozemska
  2. Berlin
  3. Berlin
  4. London_sto_vidjeti