Istinski ljubitelji gina zasigurno su se već susreli s rapsodijom okusa koja se skriva u boci hrvatskog craft gina Luftbremzer. Oni koji pak tek počinju istraživati hrvatsku scenu, trebaju ovog gintastičnog bonvivana uvrstiti na svoju must try listu. Vlasnik Filip Presečki otkrio mi je što se sve skriva u magičnoj Luftbremzer boci. 

Luftbremzer se na scenu pojavu 2018. godine kada je službeno otvorena ova zagrebačka destilerija. Filip za početak ističe kako je ova uspješna gin priča nastala iz strasti i želje, a sami prijelaz iz kućne radinosti u ozbiljan pogon je bio hektičan, no ipak zabavan. 

“Nekome tko se do tada nije bavio proizvodnjom niti poduzetništvom u ugostiteljskoj industriji i industriji alkoholnih pića, djelovalo je pomalo zastrašujuće izraditi tehnološki projekt proizvodnje, naći adekvatan prostor, ishoditi dozvole, pobrinuti se za marketing, promociju i prodaju. Međutim, uz rad, malo hrabrosti i dobar savjet, prebrodili smo i početničke korake. Rekao bih da su se uvjeti na tržištu (gin je izuzetno popularno alkoholno piće) i osobni interesi, te želja da ‘pokrenem nešto svoje’ preklopili te sudbonosne 2018. godine kada smo napokon otvorili vrata destilerije”, započinje Filip. 

Luftbremzer_gin2

Filip nastavlja kako je o proizvodnji gina znao mnogo toga teoretski i na razini količina razmjernih za laboratorijske uvjete, no nije zapravo imao nikakvog iskustva u vođenju proizvodnje na razini male destilerije. 

“Srećom, pružena mi je velika pomoć od strane prijatelja Vedrana koji je i danas suradnik destilerije i naš savjetnik za proizvodnju. Jednom kad proizvodnja krene i kad se tehnološki obrasci proizvodnje ustabile, sve je lakše. Međutim, vođenje destilerije je mnogo složenije od same proizvodnje. Komunikacija s mjestima potrošnje kao i s krajnjim potrošačima, te prodaja, marketing, distribucija i razvoj novih proizvoda samo su neki od segmenata poslovanja koje morate zadovoljiti i održavati kako bi destilerija funkcionirala na zdrav način. To su također vještine koje sam morao usvojiti ‘u hodu’.”

Luftbremzer_gin1

Ono što je zanimljivo je činjenica da su djelomično sredstva za destileriju prikupljena crowdfunding kampanjom, a ostatak je Filip ishodio iz privatnih izvora. CF kampanja je bila izvrsna potvrda da s idejom ide u dobrom smjeru. Uz to je destilerija od samog početka stekla puno obožavatelja i pratitelja brenda, što je Filipu i njegovoj ekipi dalo vjetra u leđa od samog starta proizvodnje. 

Što zapravo znači Luftbremzer i po čemu je ovaj gin poseban?

Gin se ističe po svom izuzetno zanimljivom nazivu čije značenje mnoge Zagrepčanke i mnogi Zagrepčani znaju. 

Luftbremzer u Zagrebu i okolici označava bonvivana, zgubidana, besposličara. Htjeli smo zvučno, lokalno i nepretenciozno ime za naš brend. Vjerojatno sam i sam luftbremzer…, skroz smijeh objašnjava Filip. 

Kada je ambalaža ovog gina u pitanju, pažnju ne privlači samo dizajn nego i sama boca. Naime, prije godinu dana je ekipa odlučila Luftbremzera oplemeniti što je moguće više održivom ambalažom. 

“Osim što su proizvedene od 100% recikliranog stakla, u procesu proizvodnje naših boca ne odbacuju se boce s estetskim ‘nepravilnostima’, što dodatno štedi značajnu energiju koja se mora utrošiti za taljenje stakla. Sekundarna pozitivnost tog pristupa proizvodnji je ta što ti mali uklopci, mjehurići, nabori i blage varijacije u boji svaku bocu čine unikatnom i posebnom na svoj način. I znajte da kada kupite bocu Luftbremzera, ta boca je zaista jedinstvena. Nama u destileriji se ta održiva priča s bocama jednostavno činila suvremenom, privlačnom i odgovornom pa smo je objeručke prisvojili. Također, naši čepovi dizajnirani su specijalno za našu bocu i proizvedeni su od vrhunskog pluta koji je jedan od najčišćih i najjednostavnije reciklabilnih materijala na svijetu.”

luftbremzer_Gin

I, na koncu stižemo do samog okusa. Luftbremzer karakteriziraju robusnost i široka paleta okusa od floralnih i herbalnih nota na nosu, citrusnog i dubokog tijela borovice, te korjenasti aftertaste.

“Tu širinu dobivamo ekstrakcijom ukupno 10 botanika koje obrađujemo kombiniranom destilacijom. Prva je destilacija iz macerata kojom dobivamo tijelo i aftertaste, a drugi je parna infuzija koja je zaslužna za floralne akcente. Obje ekstrakcije odvijaju se istovremeno, zagrijani macerat (tekućina natopljena biljem) isparava, a ta para dodatno je aromatizirana prolaskom kroz komoru u kojoj se nalaze delikatni cvjetovi bazge i kamilice koji bi u maceratu izgubili svoju svježinu i floralnost. Proizvodnja se odvija prema London Dry standardima, što između ostalog znači da se nakon destilacije u destilat ne dodaje ništa osim demineralizirane vode ili neutralnog alkohola. Dakle, nakon destilacije nema popravljanja okusa aditivima, tako da je kvalitetna sirovina i strogo kontrolirana destilacija najvažniji dio proizvodnog procesa.”

Što se nalazi u ponudi Luftbremzera?

Luftbremzer je počeo svoju priču s klasičnim London Dry ginom koji dolazi u boci od 0,7 l po cijeni od 250 kn i 0,2 l po cijeni od 125 kn. Uz to se u ponudi destilerije nalazi i limitirana verzija odležanog gina proizvedenu u suradnji s Meneghetti vinarijom. 

“Naš Luftbremzer Wine Barrel Aged Gin odležavao je šest mjeseci u bačvi u kojoj je maturirala Meneghettijeva čuvena kupaža Red. Na taj način dobili smo gin obogaćen vinskim voćnim notama s jedne strane i taninskim i drvenastim notama s druge. Godišnje proizvodimo samo 450 bočica od 0,5 l ovog gina, a prodaje se po cijeni od 350 kn. Najnoviji proizvod koji imamo u ponudi je Luftbremzer Negroni, koji je ustvari unaprijed pripremljeni klasični koktel onakav kakvog ga ja volim. Baza je naš gin, a u njega se dodaju prirodni vrhunski crveni vermut i bitter. Služimo ga s ledom i koricom naranče. Nudimo ga u volumenu od 0,2 l (125 kn) i 0,7 l (nije još u maloprodaji)”, objašnjava Filip. 

Negroni_koktel_lufbremzer

Luftbremzer je osvojio i mnogobrojne nagrade, a Filip ističe kako su one potvrda kvalitete od strane stručnih ljudi iz cijelog svijeta i da im, naravno, takva priznanja laskaju. Oni su izvrsna odskočna daska u komunikaciji s poslovnim partnerima, no uvijek im je draže čuti pohvale od krajnjih konzumenata jer ipak za njih i stvaraju proizvod. 

Nisam mogla, a da ne upitam Filipa koji je njegov omiljeni način konzumacije Luftbremzera. 

“Naš signature serve Gin&Tonic je uz kvalitetan neutralan tonik po vlastitom izboru uz ukras od borove grančice i crne masline. Međutim, super funkcionira i uz jednostavniji ‘garnish’ kao npr. kora od naranče ili što god odgovara samom uživatelju. U koktelima se naš gin pokazuje kao versatilan i stabilan sastojak, ja ga volim u već spomenutom Negroniju ili Mariniju, ali je podatan i za naprednije craft koktele.

Ekipi je velika želja organizirati i degustacije gina unutar destilerije, a za budućnost od Luftbremzera možemo očekivati još puno dobrih proizvoda i puno pozitivnih vibri.

FOTO: PR

gin_zacini
gin_vodic
murska_dekla

Nastavi čitati još zanimljivih gastro tema:

  1. pivo_Jon_Parry_Unsplash-min
  2. sabai_rijeka
  3. mamm_destilerija_naslovna