Čovječanstvo je oduvijek bilo očarano labirintima. Oni služe kao mentalna stimulacija, fizička aktivnost, pružaju izazov i avanturu, ali služe i kao vid meditacije i opuštanja. Labirinti si prisutni u raznim kulturama diljem svijeta. Ako i sam želiš kročiti kroz labirint, uputi se u zaleđe Novog Vinodolskog gdje se pored sela Omar nalaze Nebeski labirinti. 

U predivnoj prirodi uređena je ugodna šetnica duga 800 metara na kojoj se nalazi 10 kamenih labirinata. Nebeski labirinti su otvoreni 2012. godine, a iza ovog projekta stoji Ingrid Karačić Butorac koja je na njihovoj izgradnji radila svaki vikend tijekom devet mjeseci. Kamenje je samostalno prenosila na karijoli, a često su joj društvo pravili konji koje, ako si te sreće, možeš i sam vidjeti tijekom svog izleta. 

nebeski_labirinti_novi_vinodolski

Ingrid inače proučava drevne kulture kojima su labirinti služili za meditaciju. Upravo zaleđe Novog Vinodolskog, mir i spokoj kojeg pruža priroda ovog područja, je potaknula autoricu da izgradi Nebeske labirinte. Hodanje kroz njih nam pomaže u pronalasku mira te potiče na pozitivne promjene. 

Kako doći do staze Nebeski labirinti?

Nebeski labirinti nalaze se u samom zaleđu Novog Vinodolskog pored sela Omar. U navigaciju možeš ukucati ili selo ili čak samu lokaciju. Budi bez brige, čim se budeš približio Omaru, uočit ćeš putokaze i veoma jednostavno pronaći lokaciju. Automobil možeš ostaviti na uređenom makadamskom parking koji nudi dovoljno mjesta. 

nebeski_labirinti_novi_vinodolski1-

Kako hodati kroz Nebeske labirinte?

Diljem uređene staze koja prolazi pored čak 10 labirinata nalaze se poučne ploče na kojima možeš doznati više o pojedinom labirintu i što prolaskom kroz njega postižeš. 

Inače, nebeski labirinti su povezani s astronomskim i kozmičkim obrascima. Svojom nazočnošću imaju vrlo pozitivna djelovanja na cijelu okolinu te stvaraju ravnotežu u tijelu samog planeta Zemlje. Kako dalje piše na ploči, ljudi koriste labirinte kao jedan od načina povratka k sebi. Česta hodanja kroz labirinte potiču pozitivne promjene na svim nivoima, pomažu u poboljšanju tjelesnih i zdravstvenih problema, odnosa s drugim ljudima, psihološkim problemima te poslovnim i materijalnim odnosima. Ono što je važno je prilikom samog hodanja je da labirint ne siječeš nego pratiš njegov smjer. 

Na ovoj lokalitetu nalaze se sljedeći labirinti: 

 • Labirint ljubavi i stvaralaštva
 • Labirint slobode
 • Labirint preobrazbe
 • Labirint života
 • Labirint osjećaja
 • Labirint moći
 • Labirint energije
 • Labirint povezanosti
 • Labirint mudrosti
 • Ganešov labirint

Labirinti su smješteni na uistinu predivnoj lokaciji, a najbolji pogled se pruža kod Ganešovog labirinta. Pogled se otvara na Novi Vinodolski, Vinodolski kanal i otok Krk. Ova kratka i ugodna šetnja u prirodi predstavlja izvrstan izlet u prirodi, a na nju se možeš uputiti i u društvu cijele obitelji. 

nebeski_labirinti_novi_vinodolski

Posjeti i Staklenu kapelicu

Kada se vratiš kod uređenog parkinga produži cestom koja vodi sve do Staklene kapelice, jedinstvenog primjera oblikovanja sakralnog objekta. Kapelica je izvedena iz metalne konstrukcije staklenih pročelja i krovišta.

Prema kazivanju lokalnog stanovnika Staklenu kapelicu je dao podignuti Petar Krpan zvan Samac početkom 20. stoljeća na svom vlastitom posjedu. 

staklena_kapelica

Mi smo svoj izlet organizirali tako da smo prvo posjetili Staklenu kapelicu (s parkinga skreneš lijevo i nastaviš pratiti cesticu) te smo se kasnije vratili i priključili šetnici Nebeski labirinti. Dotična dionica je duga 2,7 kilometara i nama je uz izuzetno lagan tempo uz fotkanje i snimanje bilo potrebno malo više od sat vremena. 

Kod zadnja tri labirinta postavljena je nadstrešnica i klupica, idealne lokacije za dužu pauzu i uživanje u predivnom pogledu.

Bilo da vjeruješ u dobrobiti Nebeskih labirinata ili ne, šetnja ovom lokacijom uistinu smiruje i centrira. Budi otvoren, prohodaj kroz koji labirint imajući na umu njegovo značenje i poruku. Ako ništa, smirit ćeš svoje misle i šum koji, nažalost, svakodnevno narušava naš unutarnji mir i hrani stres. 

novi_vinodolski_vodic

Korisne informacije za šetnicu Nebeski labirinti:

 • Početak staze: selo Omar, zaleđe Novog Vinodolskog
 • Parking: uređen šljunčani parking pored samog početka šetnice
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
 • Dužina i trajanje staze: Opisana staza je 2,7 km, a za nju je laganim tempom uz pauze za fotke i prolazak labirinata potrebno minimalno sat vremena. No, svakako odvoji više vremena i nemoj se žuriti. Trag možeš pogledati ovdje.
 • Za koga je prikladna staza: Ova ugodna i lagana šetnica prikladna je za sve uzraste i predstavlja lijep boravak u prirodi. Staza je posve ravna i uređena. pse je dobro držati na uzici zbog konja.
 • Postoji li mjesto za hranu i piće: Ne

Otkrij još zanimljivih priča s Kvarnera:

 1. cres_beli-
 2. osorscica_losinj_sveti_mikula
 3. muzej_apoksiomena_losinj
 4. put_tunera
 5. tramuntana_cres
 6. otok_krk-
 7. cres
 8. mali_losinj