Malo je glavnih gradova u svijetu iz kojih pješice se možeš popeti na planinu čija nadmorska visina doseže 1.600 m. Upravo je to prednost Sarajeva i njegovih stanovnika. Trebević s vrhom Sofe (1.629 mnv) predstavlja savršen izbor – za trening poslije posla, za vikend kao lagana tura s prijateljima ili obitelji, za početnike, rekreativce i izletnike, za bijeg u danima kada je Sarajevo pokriveno smogom. Ili jednostavno, kada odlučiš doći u Sarajevo i upotpuniti doživljaj te sa sobom ponijeti neku novu priču i avanturu iz ovog grada.

Vrh Sofe – kroz gradsku vrevu i mističnu šumu do najvišeg vrha Trebevića

Nekoliko vikenda iza nas i vremenska prognoza nisu nam baš išli na ruku. Prvi vikend u prosincu također nije mnogo obećavao. Lutajući po yr.no i tražeći planinu koja bi nas mogla ugostiti uvidjeli smo da bi to mogao biti Trebević. Subota, nešto malo prije podne, oblačno s povremenim sunčevim zrakama i jedna kratka, ali slatka tura do najvišeg vrha Sofe, bila je dovoljna za napuniti baterije i pripremiti se za ispraćaj 2023. godine.

trebevic_sarajevo_planinarska_staza

Na Trebeviću postoji mnoštvo staza i uvijek možeš birati opciju kraće ili duže ture. Mi smo se ovaj put odlučili za turu koja prati dionicu planinarski dom Napredak – izvor Tri budalaša – planinarski dom Jure Franko – vrh Sofe – Dobre Vode – planinarski dom Napredak.

Kao što sam spomenula ova tura nije tehnički zahtjevna niti vremenski duga tako da je naš start bio negdje iza 11 h. Na parkingu odmah preko puta parkinga hotela Pino možeš besplatno ostaviti automobil. Na lijevoj strani ćeš vidjeti markaciju i put koji će te dovesti do planinarskog doma Napredak (sada LevelUp) ujedno početne točke ove planinarske ture. 

trebevic_sarajevo_planinarska_staza

Odmah kod doma će te dočekati markacija s informacijom da te od tvog cijela dijele dva sata pješačenja. Ulazak u mističnu šumu, njen miris i snijeg koji nas je dočekao u startu je obećao mnogo. Fantastično markirana staza pružila je apsolutno uživanja u šumi kao iz bajke te odsustvo od potencijalnog straha gubitka u istoj. 

trebevic_sarajevo_planinarska_staza
trebevic_sarajevo_planinarska_staza

Na pet minuta udaljenosti od ovog doma naići ćeš na drugi planinarski dom Trebević koji radi i gdje uvijek možeš svratiti na topli napitak i dobru kuhinju te pronaći dobru atmosferu i raju. Pokraj doma nalaze se informativne ploče gdje ćeš dodatno moći pročitati i saznati o okruženju u kome se nalaziš. Ovaj put odlučili smo nastaviti put dalje te relativno brzo smo se našli kod markacije koja nas ravno vodi ka izvoru Tri budalaša, a ako si raspoložen za dodatnu avanturu, uvijek možeš skrenuti lijevo i posjetiti ferratu na Trebeviću. Na izvoru Tri budalaša, kako i samo ime kaže, možeš se dodatno opskrbiti vodom, koja je u ovo doba godine nije više hladna nego ledena.

Put do doma Jure Franko i uspon na vrh Sofe

Na putu do doma Jure Franko naići ćeš na lokalitet Dobre vode, točku u koje se ruta uspona i silaska spaja.

trebevic_sarajevo_planinarska_staza

Za sve ljubitelje biciklizma preporučujemo ovu stazu koja je ujedno namijenjena i za njih. Kako smo više fanovi „tabananja“, a ove godine kao nikad kondicija je na našoj strani, relativno brzo smo se našli i kod trećeg doma koji će te dočekati na ovoj stazi, a to je dom Jure Franko (1.439 mnv). 

Odavde puca jedan od najljepših pogleda na Sarajevo, a koje se ovaj dan odlučilo skriti u magli. Ostali smo uskraćeni za pogled na najljepši grad i dobru fotku. Ali to je samo još jedan „izgovor“ za vratiti se ponovo. Kako je Sarajevo poznato po smogu, učinilo nam se da su svi upravo ovaj dan izašli na Trebević i tako je „propao“ naš plan pauze na domu Jure Franko, jer je dom bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

Odmah iznad doma pruža se greben Trebevića koji vodi prema vrhu Sofe. S obzirom na dočekanu gužvu u domu, bez pauze put smo nastavili ka vrhu. Za nekih 30-ak minuta našli smo se kod poznatog stupa i obilježja vrha Sofe 1.629 mnv, a ispred nas u svojim veličinama ukazala se Bjelašnica, Visočica, Treskavica, Jahorina, Romanija i Sarajevo koje se krije u magli.

Promjena plana – biramo nešto drugačiji put ka kući

Umjesto prvobitnog plana da se vratimo istom stazom, odlučili smo se za varijantu kružne ture i nije trebalo dugo da se uvjerimo kako je odluka fantastična. Ispod samog vrha i grebena vidjet ćeš ogromnu informativnu ploču koja će te ponovo odvesti u mističnu šumu Trebevića. Staza je fantastično markirana te cijelom dužinom ima uređene klupe. Ovaj dio Trebevića se nalazi nešto više pod snijegom čime je naša radost bila dodatno upotpunjena.

trebevic_sarajevo_planinarska_staza
trebevic_sarajevo_planinarska_staza

Spust kroz šumu vodi do napuštenog i porušenog doma Vaso Miskin te točke u kojoj se ruta uspona i spusta spaja i vodi nas ponovo ka izvoru Tri budalaša i parkingu gdje smo neka četiri sata ranije ostavili automobil.

Kako smo na samom početku i rekli, ovu kratku, ali slatku turu preporučujemo svima koji se odluče posjetiti Sarajevo. Neka bude na tvojoj listi što obavezno moraš vidjeti u ovom gradu. Šetnja trebevićkim šumskim prostranstvima i obavezna posjeta olimpijskoj stazi za bob i sanjkanje zasigurno te neće ostaviti ravnodušnim. A ako nemaš dovoljno vremena, tu u gradu te čeka i poznata sarajevska žičara kojom se možeš popeti na Trebević i uživati u jedinstvenom pogledu na najljepši grad na svijetu.

Korisne informacije za kružnu stazu na Trebeviću :

  • Početak staze: parking preko puta hotela Pino
  • Parking: besplatan
  • Naplaćuje li se ulaz?:  ulaz se ne naplaćuje
  • Dužina i trajanje staze: 8,5 km, ukupno 4 h s pauzama
  • Za koga je prikladna staza:  za početnike, rekreativce, planinare, mlađu i stariju ekipu
  • Postoji li mjesto za hranu i piće:planinarski dom Trebević i Jure Franko
  • Napomena: uživajte maksimalno u laganoj turi, magičnoj šumi i fantastično markiranoj stazi
visocica_bosna_hercegovina
cvrsnica_hajducka_vrata

Otkrij još staza u regiji:

  1. prenj_zelena_glava
  2. prokletije_maja_jezerce
  3. lukomir