“Jesen je drugo proljeće kada je svaki list cvijet” rekao je Albert Camus, a mi se zaista slažemo s njim. Vrijeme je to kada priroda oblači svoje najljepše haljine za posljednji zavodnički ples. Za vikend je najava lijepog i sunčanog vremena, a mi imamo prijedlog kako ga možeš iskoristiti.

Glavna njuškica Gorskog kotara, Jelena Holenko, poznatija kao Lynx & Fox, ovog vikend vodi na najljepša predjela ovog dijela Hrvatske. 

Očekuju te obilasci Zelenog Vira i Vražjeg prolaza, Park šume Golubinjak i Lokvarskog jezera. 

gorski_kotar

U subotu 6. studenog Jelena vodi na Zeleni Vir i Vražji prolazDoživjet ćeš sve ono najljepše od prirode – šetnjicu uz rječicu, malo jezerce sa slapom, krški izvor i veliki slap, kanjon i špiljicu Muževa hišica te spomenik tehničke kulture “Munjaru” prvu hidroelektranu ovih prostora. 

Nakon toga te vodi i na Petehovac gdje ćeš s 1.000 metara nadmorske visine uživati u pogledu na daleke vrhove Risnjaka, slovenskog Snežnika, Kamniško Savinjskih Alpi, a ako budeš imao sreće čak i Triglava. 

Slijedi odmor u toploj unutrašnjosti restorana na Petehovcu gdje svakako trebaš kušati njihovu slavnu juhu od gljiva, domaće njoke s gulašem od divljači, teletinu ispod peke ili štrudle od borovnica. 

gorski_kotar_jesen

U nedjelju 7. studenog je na redu obilazak Park šume Golubinjak, a u sklopu ture ćeš posjetiti Kraljicu šume, najvišu jelu, Medvjeđi brlog, Amfiteatar, Frižider i Paklena vrata, vrlo zanimljive krške predjele, a očekuje te istraživanje čak dvije male špilje – Golubinje i Ledene. Kroz priče upoznati ćeš se s interesantnim legendama o bićima koje se prema narodnim predajama skrivaju baš tu, iza više od dvjesto godina starih stabala i mračnih predjela ove fascinantne šume. 

Slijedi obilazak najljepših dijelova staze uz Lokvarsko jezero. Poslušaj nepoznate priče o izgradnji ovog masivnog jezera i potopljenog sela. 

Istraživanje možeš nastaviti u smjeru jezera Mrzla vodica ili pak ostati uživati u romantično uređenom restoranu Eva gdje možeš kušati žablje krakove ili tradicionalnu lovačku paštetu. 

gorski_kotar_jesen

Nastavi uživanje uz pastrvu za žara ili kobasicama od divljači i domaćim kroketima, a zasladiti se možeš uz desert napravljen od jagoda s biskvitom i mascarponeom.

Dolazak na obilaske je osobnim automobilom, cijena pojedine ture iznosi 85,00 kuna po odrasloj osobi i 55,00 kuna za djecu. 

Prijave za šetnje učini preko linka https://bit.ly/2Grniy2 nakon čega će ti na adresu stići sve dodatne važne informacije. 

Istraži i druge dijelove omiljenog Gorskog kotara:

  1. gorski_kotar
  2. snjeznik_staza
  3. tuhobic
  4. visevica_gorski:kotar
  5. kamenjak_Staza

Comments are closed.