Gorski kotar se zadnjih godina nametnuo kao jedna od vodećih izletničkih destinacija u Hrvatskoj. Dok ljeti nudi osvježenje, zimi pruža pravu snježnu bajku. Sada možeš isprobati i skijaško trčanje, i to pod budnom palicom Antonije Podobnik i Lane Renka koje svakog vikenda organiziraju Malu školu skijaškog trčanja. 

Inače, ove mlade Ravnogorke stoje iza agencije Poonkt koja nudi razne usluge, od onih turističkih, preko usluga digitalnog marketinga, ali i nude pomoć kod održavanja i iznajmljivanja nekretnina. 

Antonija i Lana ističu kako su prepoznale turistički potencijal svoj kraja te su odlučile svim gostima ponudi kvalitetnu uslugu. 

kijasko_trcanje_gorski_kotar

“Čini nam se da je sada prava prilika budući da se, posebno kod domaćih turista, u posljednje vrijeme Gorski kotar prepoznaje. No, nedostaje sadržaja i logistike da se sve to predstavi što širem krugu ljudi. Želimo raditi na ponudi i prezentaciji novih sadržaja jer je očigledno da posjetiteljima Gorskog kotara baš to nedostaje. Nastojat ćemo stvarati ponudu koja će se temeljiti na mogućnostima koje Gorski kotar ima, a nisu vezane samo uz snijeg, skijanje i sanjkanje”, objašnjavaju Poonktice.

Poželjele su da naziv njihove agencije na prvu puno toga govori o njihovom radu. 

“Ideja je da agencija bude središnja točka za turističko-administrativne usluge u Gorskom kotaru i zbog toga takav naziv. Sve informacije koje možemo ponuditi, ali i širok spektar usluga koje nudimo na jednom mjestu.”

Osim brojnih usluga za iznajmljivače, Antonija i Lana u sklopu svoje agencije nude brojne usluge za postojeće i buduće goste. Ovim vrijednim Ravnogorkama se možeš javiti ako ti treba pomoć oko smještaja, informacije o izletištima, ali i bilo koje druge informacije i Gorskom kotaru. 

Poonkt organizira razne izlete, ali nudi i najam sportske opreme. Tako ljeti možeš iznajmiti bicikl i s Antonijom i Lanom se uputiti na neku od biciklističkih tura, dok zimi nude najam opreme za skijaško trčanje te organiziraju Malu školu skijaškog trčanja

Koje su sve prednosti skijaškog trčanja?

Skijaško trčanje iliti langlauf možda kod nas nije još postalo popularno, no ova zimska aktivnost predstavlja odličan način za provođenje vremena na snijegu. Ono je odlično za zdravlje, podiže raspoloženje, predstavlja novi izazov, a u njemu može uživati cijela obitelj. 

“Radi se o zimskom i vrlo zdravom sportu. Svaki sport ima svoje prednosti, a skijaško trčanje ih ima nebrojeno. Naime, skijaškim trčanjem pokreće se rad gotovo svakog mišića u tijelu te se zbog toga smatra jednim od najzdravijih sportova. Skijaškim trčanjem jača se kardiovaskularni sustav, normalizira se krvni tlak, poboljšava cirkulacija krvi, a pluća takoreći prodišu strujanjem svježeg zraka. Također, prema nekim znanstvenicima, skijaško trčanje je dobro za prevenciju skolioze i bolesti mišićno-koštanog sustava, a sigurno je i za zglobove koji su minimalno udarno opterećeni, objašnjavaju Antonija i Lana.

skijasko_trcanje_gorski_kotar

Skijaško trčanje je popularna outdoor zimska aktivnost u Sloveniji, a kao dugogodišnje ljubiteljice Antonija i Lana odlučile su ovaj sport približiti i hrvatskoj publici. 

Sve o Maloj školi skijaškog trčanja u Gorskom kotaru

Gorski kotar je dom brojnih klubova skijaškog trčanja, a Ravna Gora je već dugi niz godina dom najuspješnijeg kluba u Hrvatskoj. Ako još nisi imao priliku okušati se u ovom sportu, želiš isprobati nešto novo ili provesti aktivne sate na snijegu, Poonktice savjetuju upravo ovu aktivnost. 

“Zašto? Zato što skijaško trčanje, kao jedan od najučinkovitijih sportova, potiče proizvodnju hormona sreće i zadovoljstva te ćeš se, nakon skijanja na svježem zraku, osjećati puno, puno bolje i zadovoljnije. Zato što ćeš otkriti mnogo toga o svom tijelu, otkrit ćeš koliko lako (ili teško) možeš držati ravnotežu, usklađivati kretnje nogu i ruku, ali ćeš i pokrenuti neke nove mišiće. U svakom slučaju, dojmova neće nedostajati!”

skijasko_trcanje_gorski_kotar

Mala škola trčanja organizira se svakog vikenda, subotom od 12 sati i nedjeljom od 11 sati, a cijena za odrasle iznosi 26,53 eur, a za djecu 9,95 eur.

Poonktice objašnjavaju da škola uključuje:

 • najam skijaške opreme (cipele, štapovi, skije, po potrebi rukavice)
 • učenje i vježbanje osnova skijaškog trčanja uz instruktora
 • druženje i zakusku domaćih goranskih proizvoda
 • rekreiranje, otkrivanje novih vještina i uživanje na svježem zraku
 • otkrivanje ljubavi prema ovom sportu
skijasko_trcanje_gorski_kotar6

Mala škola namijenjena je djeci od 4 godine starosti na dalje i svim odraslim osobama bez neke dobne granice, svima koji imaju volje i žele probati! Za školu skijaškog trčanja se potrebno najaviti, prije svega zbog pripreme opreme pa nam stoga polaznici trebaju reći svoju visinu kao i broj stopala, a onda i zbog toga jer ograničavamo broj polaznika u grupama kako bi se svim polaznicima mogle maksimalno posvetiti.”

Okupljanje svih polaznika je kod Poonkt agencije u Ravnoj Gori na adresi Ivana Gorana Kovačića 199, a prijaviti se možeš na mail poonkt@poonkt.hr, na broj 091/617 5182 ili putem društvenih mreža. 

FOTO: PR

gorski_kotar_skijanje
produzeni_vikend_gorski_kotar

Otkrij još zanimljivih priča iz Gorskog kotara:

 1. schlosserov_dom_risnjak
 2. lokvarsko_jezero
 3. vela_plis
 4. severin_na_kupi_dvorac
 5. risnjak_crni_lug
 6. spilja_lokvarka_gorski_kotar