Šareni kolorit jesenskih boja, jutarnja magla i miris otpalog lišća – ima nešto tako magično u jesenskim šetnjama. Ne moraš ići na teške planinarske staze kako bi uživao u svim prirodnim ljepotama jeseni – dovoljno je prošetati se nekom poučnom stazom ili šetnicom. Hrvatska nudi pregršt uređenih šetnica koje su kao stvorene za jesenske šetnje u društvu cijele obitelji. 

Iskreno, moje najdraže godišnje doba za biti u prirodi je upravo jesen. Upravo tada najviše volim istraživati šumske staze, ali isto tako mi je gušt prošetati se uz more i udahnuti svježi zrak. Po meni je naša obala tada najljepša, gužve su nestale, a ti samo čuješ zvuk valova. 

Donosim popis svojih omiljenih staza i šetnica na koje se možeš uputiti u društvo cijele obitelji.

trebisca_perun

Povijesno-mitska staza Trebišća-Perun, Park prirode Učka

Iznad Mošćeničke drage proteže se dubok i tajnovit klanac koji skriva stoljetnu povijest koju možeš istražiti prateći markacije staze Trebišća-Perun. Kako na službenim stranicama parka prirode Učka piše ovaj dio planine je imao posebno značenje za prve slavenske doseljenike na Kvarner. Danas se zna kako je to područje bilo odabrano za pozornicu njihovim najsvetijih vjerovanja, mjesta gdje su se odvijala mitska zbivanja na kojima je počivao ciklus života te prirodne mijene koje su bile od životne važnosti. 

Kastavska šuma, Kastav

Kastavska šuma osim što nudi ugodne šetnice za sve uzraste, otkriva lijepu prirodu, vrhove s kojih se pruža pogled na čitavu okolicu, a putem ćeš otkriti i ostatke bogate povijesti Kastavštine. Na raspolaganju ti stoje tri šetnice simpatičnih naziva – Puž, Zec i Srna. 

kastavska_suma

Sve tri kastavske šetnice se izvrsno međusobno nadopunjuju i zapravo se mogu putem i kombinirati. Šetnica Srna u jednu ruku obuhvaća većinu atrakcija kastavske šume, no možeš kombinirati i šetnicu Zec i Puž. Tako prilikom svakog posjeta možeš vidjeti nešto novo.

Šetnica vitalnosti, otok Lošinj

Jedna od ljepših šetnica na otoku je ona koja povezuje mjesta Veli i Mali Lošinj i na toj dionici cijelo vrijeme ide uz obalu. Poznata je po nazivu Šetnica vitalnosti, duga je sedam kilometara u jednom smjeru i pružit će ti nezaboravan doživljaj ovog kvarnerskog otoka. 

Stazica puha Platka, Platak

Poučna šetnica Stazica puha Platka osim što posjetitelje upoznaje s prirodnim svijetom Platka, nudi i dva zabavna parka u kojem će veliki i mali klinci guštati, a roditelji zadovoljni i sretni mogu uživati u opuštenom ručku u Malom domu. 

stazica_puha_platka

Staza je duga svega 870 metara, vodi sve do akumulacijskog jezera, oko njega i natrag istim putem. Također uz akumulacijsko jezero se nalazi nešto manji zabavni park. Hodajući kroz predivnu bukovu šumu, veliki i mali posjetitelji Platka naučit će puno toga o bogatoj flori i fauni te geološkoj raznolikosti ovog područja. 

Rajska cesta, otok Krk

Mnogi takozvanu Rajsku cestu ili Rajski put nazivaju jednom od najljepših šetnica na cijelom Jadranu. U samo par koraka na njoj ostavljaš vrevu i brige modernog doba, put vodi kraj predivnih uvala i plaža, cijelim putem te prati borova šuma, a pogled na kristalno čisto more, koje mijenja boje od zelene, tirkizne do plave, jednostavno smiruje. 

Poučna staza Leska, Nacionalni park Risnjak

Poučna staza Leska se ubraja u jedan od prvih objekata takve vrste u Hrvatskoj. Otvorena je 4. lipnja 1993., a do danas je doživjela dvije obnove. Službeno je duga 4,2 kilometra (treba dodati još hodanje do njenog pristupa), a na njoj se nalazi 23 poučnih ploča koje otkrivaju prirodne ljepote i karakteristike ovog dijela Gorskog kotara, ali na njima možeš doznati i informacije o kulturnom nasljeđu ovog kraja.

Park-šuma Golubinjak, Lokve

Park-šuma Golubinjak ubraja se među najpopularnija izletišta Gorskog kotara. Ova prirodna oaza nalazi se svega 1 kilometar od naselja Lokve te nudi raznolik sadržaj za velike i male ljubitelje prirode.

Park-šuma Golubinjak proteže se na 51 hektar zaštićenog područja na nadmorskoj visini od 730 do 800 metara. Ova šuma bukve, jele i smreke proglašena je Parkom 1955. godine (piše na raznim službenim izvorima), dok na poučnoj ploči stoji 1961. kao godina proglašenja. (Iskreno, nakon manjka dodatnih informacija, odustala sam od istraživanja ove informacije, stoga navodim obje.)

ledena_spilja_golubinjak-

Park-šuma Golubinjak je izvrstan odabir za sve one koji se žele upoznati s ovim dijelom Hrvatske. Naime, istražujući staze kroz Golubinjak, čini se kao da prolaziš kroz Gorski kotar u malenom. Fascinantna je činjenica da se na tako malom području nalazi većina prirodnih osobitosti koje su značajne za goranski šumski svijet.

Kanjon Kamačnik, Vrbovsko

Kanjon Kamačnik nalazi se u jednom od najljepših dijelova Gorskog kotara, a polazna točka za ovaj izlet jest mjesto Vrbovsko. Staza je posve nezahtjevna, prilagođena za sve uzraste i stupnjeve kondicije – u njoj će podjednako uživati klinci, ali i odrasli. Od restorana do izvora i natrag ima oko sedam kilometara ugodne šetnje uz samu rječicu Kamačnik, a izlet traje maksimalno tri sata uz duže pauze i fotografiranje. 

Slap Sopot, Medvednica

Slap Sopot nalazi se na 350 metara nadmorske visine i najveći i mnogi smatraju najljepši slap na Medvednici. Visok je čak 9 metara, a nalazi se na gornjem toku potoka Vrapčaka. Iznad potoka napravljen je drveni most s kojeg se pruža divan pogled na slap i njegov tok, no svakako savjetujem da se spustiš do samog slapa. 

Grofova poučna staza, Park-šuma Jankovac, Papuk

Ovaj dio Papuka dobio je naziv po voćinskom vlastelinu Josipu pl. Jankoviću koje je u 19. stoljeću bio vlasnik brojnih posjeda od Voćina do Virovitice. 

Glavna atrakcija Grofove staze i cijele doline Jankovac je bez premca slap Skakavac koji ponosno nosi titulu najvećeg i najpoznatijeg slapa u Slavoniji. Visok je 30 metara, a količina vode ovisi o godišnjem dobu. Kako smo mi bili u rujnu, vode je bilo, no Skakavac se nije pokazao u svojoj punoj snazi. Staza nastavlja uz i kroz živopisne stijene te završava u centru izletišta. 

Ako tražiš malo veći izazov, uputi se na sljedeće staze:

  1. hahlici_fratar_grobnicke_alpe
  2. mosor_greben
  3. mali princ,
  4. brsec_sisol