Slovenija je uvijek odličan odabir za jednodnevne, ali i višednevne izlete. Ljubitelji prirodnih ljepota na prvu se zaljube u susjednu nam državu, a ja nisam pri tome nikakva iznimka. I koliko god puta posjetila Sloveniju, svaki put otkrijem nešto novo. Tijekom zimskim mjeseci posjetila sam malo mjesto Jezersko, smješteno podno Kamniško-Savinjskih Alpi, čije vizure djeluju posve nestvarno. 

Jezero se nalazi 200-tinjak kilometara od Zagreba, nešto manje od sat vremena do Ljubljane. Sama vožnja do njega je pravi doživljaj – cesta prati tok rijeke Kokre. 

S jedne strane mjesta su planine Kočna, Grintovec, Dolgi hrbet, Skuta, Rinke i Babe (dio Kamniško-Savinjskih Alpi) s ostacima najistočnijeg ledenjaka Alpa, a s druge strane nepregledni pašnjaci i više stoljetna šuma. 

slovenija_plansarsko_jezero1

Budući da su spomenute planine koje okružuju Jezersko nepropusne, u prošlosti su upravo one omogućile da voda od otopljenih ledenjaka prekrije dno dolina i tako formira veliko ledenjačko jezero oko kojeg je nastalo mjesto. 

Nakon velikog potresa 1348. jezerska voda počela je otjecati, Jezersko je ostalo bez jezera, ali i od tada pa sve do danas izgled općine nije promijenio izgled. Sve kuće su sagrađene tako da prate liniju nekadašnjeg ruba jezera, a danas umjesto jezera, taj dio prekrivaju prekrasni pašnjaci. Nalikuju onima iz filmova, a na njima pasu goveda i tek pokoja jezersko-solčavske ovca koje pastiri vode u spomenute planine na ispašu. 

slovenija_plansarsko_jezero1

Iako velikog ledenjačkog jezera više nema, Jezersko je poznato po Planšarskom jezeru koje je u obliku srca. Ono je okruženo velebnim planinama, a njegova kristalno bistra, ali hladna voda, poprima najljepše tirkizno-plave nijanse. Oko jezera je uređena lagana, ali predivna šetnica koja vodi sve do Šenkove domačije, jedne od najstarijih zgrada u Jezerskom. 

Ovo 500 godina staro imanje Šenk na poseban način priča priču o održivom agroturizmu. Ova farma nudi smještaj u posebno dizajniranim sobama koje su u potpunosti u skladu s prirodom, odličnu hranu, saunu, najam opreme, ali i niz aktivnosti koje ti bude onaj osjećaj da si kod kuće. Poželiš li to ujutro s gazdaricom Polonom možeš prošetati farmom- skupiti jaja za doručak, brati povrće koje će se kasnije naći na stolu. Na farmi možeš pomoći i u hranjenju životinja, a poželiš li vidjeti kako izgleda život pastira, rado će te sa Šenkove domačije poslati prema Češkoj kući oko koje se nalaze prekrasni pašnjaci. Šenkova domačija je otvorena cijele godine, dobrodošlicu želi i malim i velikim gostima, a ono što je zanimljivo je i to da su dobrodošli i kućni ljubimci.

Jezersko tijekom cijele godine pruža bijeg iz vreve grada u prirodu. Brojne planinarske i biciklističke staze zadovoljit će sve ljubitelje ovih outdoor aktivnosti. Zimi Jezersko poprima posve drugačiji izgled i nudi širok spektar aktivnosti.

Mjesto je prekriveno snijegom, pa kad si na ovom mjestu zacrvenit će ti se obrazi od zime, a svježi planinski zrak će te motivirati na aktivnosti na otvorenom. Osim zimskog planinarenje, ovdje možeš uživati u skijaškom trčanju (Jezersko nudi 17 km izvrsno uređenih staza za skijaško trčanje za klasičnu i skate tehniku), klizati podno ledenjaka, isprobati krpljenje, tradicionalan način hodanja po snijegu, skijati (za djecu i početnike) i ono što je svakako atrakcija – sanjkati se na posebno dizajniranom sanjkalištu kojeg će ti predstaviti Rok Teul. 

Staza je duga 800-tinjak metara, a do nje se dolazi posebnim prijevozom (kombi), a za sanjkanje na ovom mjestu se plaća ulaznica u koju je uključen i najam sanjki. U sklopu klizališta nalazi se i dio za kuglanje na ledu po čemu je Jezersko isto poznato. Imaju svoju sportsku ekipu koja niže brojne uspjehe.

Nakon što se odlično zabaviš i riješiš stresa u prirodi, uđi u Gostišče ob Planšarskem Jezeru (kraj njega se može i parkirati kad kreneš na sportske aktivnosti) i zagrij se domaćom rakijom, odličnim tanjurima s domaćom hranom (specijalitet su kobasice i janjetina) i ručno rađenim štruklama. Specijalitet su štrukle od sira s brusnicom, no sve je više porcija čokoladnih štrukli koje podjednako vole mali i veliki gosti. 

Na ulazu u malu kušaonicu Cvet gora dočekat će te nasmijana Tanja, bivša policajka koja je stresan posao zamijenila radom na vlastitom OPG-u. Uživa u ljepoti destinacije na kojoj živi, naglašavajući kako je priroda njezin dom. Na svom OPG-u s kampom, svakog dana stvara likere i rakije oplemenjujući ih biljem ubranim upravo na ovom mjestu, a njezini likeri Antivirus, Antiživček, Jezerska Pehta, Baba Jaga, Brisalec spomina  su jedan od suvenira Jezerskog.

Jezersko je odlična destinacija za vikend bijeg iz grada, povratak u prirodu gdje je dovoljno i samo sjediti uz Planšarsko jezero i upijati ljepotu oko sebe. 

slovenija_izleti-
kamnik_slovenija

Otkrij još priča iz Slovenija:

  1. bohinj_slovenija
  2. kranjska_gora
  3. rogaska_slatina_slovenija
  4. bohinj_slovenija