Nakupio ti se stres i treba ti odmor? Žudiš za prirodom i mjestom gdje ćeš napuniti baterije? Kreni u općinu Jezersko u Sloveniju, u mali obiteljski hotel Vila Planinka, u kojem će ti savjetovati ostavljanje mobitela u posebnoj kutiji, obuvanje toplih vunenih papuča i uživanje u prekrasnom spoju prirode i čovjeka!

Dobrodošli kući – jedinstven je pozdrav kojeg ćeš čuti čim uđeš u Vilu Planinku, uistinu posebno mjesto u općini Jezersko, od Ljubljane udaljeno oko 30 minuta vožnje automobilom. Do nje ćeš doći vijugavom cestom prateći tok rijeke Kokre, penjući se na visinu preko 900 metara nadmorske visine. Kad stigneš u Zgornje Jezersko, ostat ćeš bez riječi – priroda je ovdje toliko prekrasna, da gdje god pogledaš, vidjet ćeš nesvakidašnji prizor. Duboko diši, opusti se jer i zrak je ovdje drugačiji – on resetira i poziva na jedinstven odmor.

vila_planinka_slovenija

Upravo to su doživjeli i Katja i Marjan Batagelj, koji su stigli na odmor u Jezersko, zadivili se prirodom i odlučili tu djelovati. Tako su kupili dotjerali hotel iz 1938. te ga renovirali koristeći u cijelosti autohton domaći materijal dodatno produbljujući vezu čovijeka i prirode.  

I tako je Vila Planinka dobila svoju novu vizuru, daleko od gradske vreve, na mjestu gdje su energetske točke otkrivene prije pet stotina godina. Riječ je o niskoenergetskoj kući koja je u cijelosti izgrađena i opremljen autohtonim lokalnim materijalima kao što su drvo ariša, kamene sedre, gline i pčelinjeg voska. Danas je ona jedinstveno mjesto odmora suvremenog urbanog čovjeka.

Na ovom mjestu vrijeme prolazi drugačijim tempom, a njega diktira priroda. Isprva će te oduševiti svjež zrak koji udišeš, zvuk mira i tišine, a onda i sve ono što ovaj prostor pretvara u jedinstvenu priču. 

Naime, u hotelu su 22 jedinstvene sobe koje nose imena flore i faune kraja, sve imaju panoramski pogled na prirodu Jezerskog, u sobama nema klasičnih gadgeta, ni TV uređaja (osim ako to izričito ne zatražiš), a WiFi je ograničen na predvorje. 

Ok – ako ga želiš u sobi, dobit ćeš ga na zahtjev, ali čim zakoračiš u ovaj hotel poželjet ćeš se opustiti bez njega. Kako bi se osjećao kao kod kuće, kroz hotel se krećeš u papučama napravljenim od vune ovaca jezersko-solčavske pasmine, a umjesto klima uređaja u toplijem dijelu godine tu je ledenjak Skuta, najjužniji ledenjak u Europi, koja pruža ugodan svježi planinski zrak.

Na stolu Vile Planinke samo lokalno!

Vila Planinka može se pohvaliti prvoklasnim jelima pripremljenim s visokokvalitetnim lokalnim sastojcima. Jelovnici su sezonski i prilagođeni željama i potrebama svih gostiju, uz malu iznimku. 

Ne traži ananas, banane ili gazirana pića velikih svjetskih korporacija jer ih nećeš dobiti. Jest ćeš sezonsko voće, povrće, hranu od lokalnih proizvođača, a piti prirodne sokove ili vodu koja je na ovom mjestu ljekovita, netom natočena s izvora. Izvorska voda Jezersko sadrži velike količine magnezija i amonijaka, zbog čega je posebno preporuča se osobama s bolestima srca i cirkulacije. 

U duhu zelene prakse kuhari u ovom hotelu namirnice pronalaze na obližnjim eko farmama, koje pružaju svježu i zdravu hranu najvišeg ranga kvaliteta. To su ocijenili i gastronomi koji posebne ‘tanjure’ ocjenjuju Michelinom. Ono što oduševljava je i vinska soba i vinske degustacije s kućnim somelierom koji će ti na poseban način provesti kroz 250 isključno slovenskih vina među kojima su i biodinamička i oranžna vina.  

Manje pričanja, više šetnje!

I ovo je jedno od pravila koje vrijedi u Jezerskom! Svjesni činjenice da je priroda vrhunski luksuz, Villa Planinka ugošćuje ljude cijele godine pokazujući ljepotu sva četiri godišnja doba. U srcu planina, gdje je svjetlosno zagađenje minimalno, savršena je prilika da vidiš stotine zvijezda, ali i da kreneš u istraživanje ljepota ovog kraja s lokalnim vodičem. 

Što doživjeti u okolici Jezerskog u Sloveniji?

Puniš li baterije u Jezerskom i želiš li vidjeti još neke zanimljive atrakcije u susjedstvu, zaviri u prekrasan podzemni krški svijet Postojnske jame ili veličanstvenog Predjamskog dvorca, zazvoni zvonom želja na romantičnom Bledskom otoku. Prošeći živahnim popločane ulice Ljubljanskog starog grada, koje spajaju šarm male prijestolnice i povjerenje velikih europskih gradova. 

A kad se uvečer s izleta vratiš Vili Planinki popijte čaj (na ovom mjestu raste 108 samoodrživih autohtonih biljaka), uživaj u finskoj ili infracrvenoj sauni koje će ti pomoći da zaspeš s pogledom na zvijezde. 

bled_slovenija

Otkrij još atraktivnih lokacij u Sloveniji:

  1. kamniska_bistrica_slovenija
  2. kamnik_slovenija
  3. ljubljana_slovenija
  4. slovenija_plansarsko_jezero2
  5. rogaska_slatina_slovenija
  6. slap_orglice_slovenija