Posljednjih sezona planinarske škole postale su sve popularnije i popularnije. Toliko da često moraš povlačiti vezu kako bi dobio mjesto. Jer ako se ne prebilježiš čak i više od mjesec dana ranije, propustio si još jednu sezonu. Čini se kao da pola Hrvatske želi ići u brda.


Ideja da i moja malenkost početkom 2018. upiše Opću planinarsku škola rodila se posve spontano (a znamo da najbolje ideje nastaju spontano). Jedno predvečer sam s frendicom odlučila uživati u snježnoj idili na Medvednici. Nakon toga smo otišle na jednodnevni izlet u zimsku idilu Plitvičkih jezera. Negdje putem je prijateljica samo rekla “Idemo u planinarsku školu!”. Nakon što smo se malo raspitali, shvatili smo da je pola škola već popunjeno. S tim da smo mi u veljači odlučile krenuti u brda, a veliki dio škola s radom počinje oko Uskrsa. Srećom, još dva mjesta su bilo slobodna za Opću planinarsku školu pri planinarskom društvu Runolist. I tako je krenula naša planinarska avantura, koja je trajala dva mjeseca tijekom koje smo slušali brojna predavanja, vezali razne čvorove i uživale u osam izleta.

Tijekom prvih predavanja i izleta, osjećala sam nelagodu, mnogo toga mi je bilo nepoznato, čak u nekim situacijama i smiješno. No, svakim novim usponom bila sam sve više planinar, a sve manje cura iz grada kojoj je prije par godina bilo nezamislivo da svoje vikende provodi budeći se u cik zore i hopsajući po brdima. Ta transformacija iznenadila je mnoge, a ponajviše mene. Tijekom te avanture, ali i kasnije, dobila sam brojne upite o Općoj planinarskoj školi, a najčešće pitanje je bilo “Vrijedi li se upisati u školu?”.  Pa, idemo razriješiti tu dilemu…

Za koga je Opća planinarska škola izvrstan izbor?

Opća planinarska škola odličan je način da se postepeno u sigurnim rukama upoznaš s planinama i svemu što planinarenje nosi sa sobom. Primjerice, prijateljica i ja smo htjele ići na izlete, no kako nismo imale posebnog iskustva, nismo htjele same krenuti u planinarske pohode. A i budimo realni, nekad je teško organizirati sve prijatelje tijekom vikenda kako bi se negdje otišlo. U tom slučaju Opća planinarska škola je najbolji odabir za početnike, usputne zaljubljenike u planine i wannabe planinare. Steći ćeš osnovno znanje, upoznat ćeš nove ljude i imati isplanirane izlete.

Opća planinarska škola također je fantastičan izbor za one koji su osjetili zov planina, ali nažalost tu ljubav nemaju s kim podijeliti. U sklopu škole upoznat ćeš razne zanimljive karaktere, ali i članove društva u kojima ćeš vjerojatno pronaći svog mountain soulmatea.

Svakako se upiši ako želiš iskusiti nešto novo, boraviti više u prirodi i vidjeti različite strane Hrvatske i regije. Opća planinarska škola svakim predavanjem i izletom će te naučit nečim novim o prirodi koja te okružuje, ali i samom sebi. Izazova neće manjkati, a uspomene koje stekneš, dugo ćeš pamtiti.

Opća planinarska škola je must za sve zagrižene ljubitelje planina koji žele ići korak dalje. Nakon savladavanja osnova, nudi se mogućnost upisivanja Visokogorske škole, Speleološke škole ili otkrivanje svih čari aplinizma. Stoga ako želiš ići na na razinu više, potrebno je završiti Opću planinarsku školu.

Za koga Opća planinarska škola nije najbolji izbor

Iskusnim planinarima koji godinama idu u solo aranžmanu na izlete, grupa u kojoj prevladavaju pretežito početnici, zna biti naporna. Imaj na umu da u grupi od minimalno 30 polaznika (a brojka raste ovisno od društva do društva) uvijek postoje slabije karike čiji tempo je možda za tebe ipak prespor. Iz grupe se ne smiješ izdvajati nego moraš pratiti vodiče. Stoga ako si se u svojoj planinarskoj karijeri popeo već desetak puta na Klek, strahovi početnika i kolona koja se stvara na pojedinim mjestima, može te izbiti iz gojzerica.


“Solo brijači” koji vole svoj tempo i mir, koji vole na vrhu ostati i po sat vremena i u tišini uživati u svojoj kavi iz termosice uz fantastičan pogled, Opća planinarska škola se može pretvoriti u pravu noćnu moru. Ne možeš samo tako ostati uživati na određenom mjestu jer se, eto tebi posebno dojmilo, nego moraš pratiti grupu. A svi znamo da grupe često nisu tihe i neprimjetne. Svoj zen nemoj tražiti u grupama, tamo ga nećeš naći.

Odluka da pohađamo Opću planinarsku školu “Runolist” za prijateljicu i mene je bila jedna od najboljih odluka koju smo donijele te godine. I koliko god je nekad bilo teško nakon posla juriti u prostore društva i slušati predavanja i koliko god smo nekad htjele vikend ostati u krevetu, na koncu smo tokom ta dva mjeseca stekle uspomene koje ćemo uvijek pamtiti.

premuziceva_staza

Svakim izletom smo prelazile vlastite granice. Upoznale smo razne ljude koje ni po kojim drugim uvjetima ne bi imale priliku sresti. I ono najvažnije – Opća planinarska škola mi je dala onaj potreban vjetar u leđa da sama nastavim osvajati vrhove. Prije škole bila sam wannabe planinar, a nakon nje sam se istinski zaljubila u planine.

planinarenje

Nastavi čitati još zanimljivih tekstova iz Planinarskog vodiča za početnike:

  1. planinarske_staze
  2. snjeznik_guslica_staza
  3. samarske stijene
  4. planinarska_oprema
  5. FOTO: Unsplash