Jedan od vrhunaca našeg plana putovanja Marokom bio je odlazak u Essaouiru – lučki grad u zapadnoj regiji Marakeš-Safi. Ovaj opušteni gradić na obali Atlantika osvojio nas je na prvi pogled! Blagoslovljena prekrasnom obalom, raznolikom kulturom i uzbudljivim znamenitostima, Essaouira ima za svakoga ponešto. Od zadivljujućih plaža i užurbane ribarske luke, do medine okružene zidinama sa šarenim bazarima, dojmljivih umjetničkih galerija i malih restorana, u Essaouiri ćeš pronaći mnoštvo stvari koje će ti ispuniti cijeli dan, ali i više njih.

Smještena na obali Atlantskog oceana, Essaouira je jedan od najšarmantnijih gradova Maroka. Njezina povijest seže više od 2500 godina unatrag. Prvobitno ime grada bilo je Mogador, po muslimanskom vjerskom vođi iz srednjeg vijeka Sidi Mogdoulu, čija se grobnica nalazi u Essaouiri, a zaljev Mogador od davnina je mirna luka na marokanskoj obali. U 6. stoljeću prije Krista Feničani su ovdje osnovali naselje i nazvali ga Migdal (Migdol što znači “kula stražara”). Ali sama luka osnovana je puno kasnije, u 5. stoljeću prije Krista, od strane Hannoa Navigatora, kartaškog istraživača.

Utvrde i zidine koje danas okružuju Essaouiru sagradio je Mohammed III 1767. godine. Sultan je želio ovaj mali atlantski grad pretvoriti u kraljevsku luku i međunarodno trgovačko središte. A Mogador je ostao najvažnija luka marokanskog kraljevstva sve do 19. stoljeća, kada su se Casablanca i Agadir razvili u bolje luke za moderne brodove. Nakon 1956. luka Essaouira počela je gubiti na važnosti.

Danas je Essaouira mjesto svjetske baštine UNESCO-a i izniman primjer utvrđenog grada s kraja 18. stoljeća. Iako se važnost luke smanjila, grad je još uvijek međunarodna trgovačka luka koja povezuje Maroko s Europom i ostatkom svijeta.

Kako doći do Essaouire?

Putovanje autobusom najjeftiniji je način da dođeš od Marakeša do Essaouire, pa smo se tako i mi odlučili koristi autobus državne kompanije Supratours. Putovanje traje 3 sata, s 20 minuta udobnog odmora na putu. Postoji šest autobusa dnevno između dva grada, a cijena je 80-100MAD po osobi.

Za razliku od Marakeša koji je lud i kaotičan, putovanje u Essaouiru činit će se kao opuštajući odmor. Mirno je i tiho, s prekrasnim plažama, plavo-bijelim kućicama i šarenim štandovima prepunim svakojakih suvenira. Jednostavno savršeno za lijeni topli dan! Međutim, ako imaš samo jedan dan u Essaouiri, moj savjet je da preskočiš plažu i uputiš se ravno u luku i medinu. Evo što ne smiješ propustiti u ovom neodoljivom gradu!

Stara ribarska luka

Prvo mjesto na koje ćeš naići u Essaouiri je stara ribarska luka, tako da je ne možeš promašiti. Lutanje lukom je poput putovanja u prošlost, kada su ribari funkcionirali bez moderne tehnologije. Na licu mjesta možeš vidjeti ove vrijedne ljude kako krpaju svoje mreže, grade ili popravljaju svoje čamce i donose svoj dnevni ulov na obalu. Luka je nevjerojatno slikovita, ispunjena malim plavim drvenim brodovima, dokle pogled seže. Imaš beskrajne mogućnosti za fotografiranje u luci – ljudi, brodovi, ribe i ostala bića (mace i psi) – sve to dok se u pozadini nazire zidina drevne tvrđave.

Riblja tržnica Essaouira

Tik uz ribarsku luku nalazi se jedna od najšarenijih (i najsmrdljivijih!) atrakcija Essaouire: riblja tržnica. Ovo mjesto rano ujutro vrvi domaćim ljubiteljima i kupcima ribe. Odvoji vrijeme za razgledavanje štandova na kojima se nalazi sve od ribe, škampa i jastoga do jegulje, lignje i hobotnice. Riblja tržnica je vrlo živo mjesto! Prilično smrdljivo, prljavo i sklisko od ribljih ostataka, pa nošenje sandala ili japanki ovdje nije dobra ideja.

Bedemi Skala du Port

Jedna od prvih stvari koja će ti zapeti za oko u Essaouiri je utvrda Skala du Port, vojna platforma izgrađena za obranu grada od invazija. Utvrda je služila i za skladištenje oružja i streljiva. Smještena je na bedemima gdje možeš vidjeti stoljećima stare topove usmjerene prema moru. Topovi u Essaouiri bili su dar europskih trgovaca marokanskom sultanu Mohammedu Ben Abdallahu.

Postoji mnogo vidikovaca na gradskim zidinama, tako da ćeš za sunčanog dana uživati u prekrasnom panoramskom pogledu na zaljev Essaouira i medinu. S određene točke moći ćeš vidjeti otok Mogador. A ako si ljubitelj Igre prijestolja, vjerojatno ćeš se ovih fantastičnih zidova sjećati kao jedne od Khalessinih tvrđava.

Stara medina

Okružena bedemima iz 18. stoljeća, stara medina u Essaouiri izgleda kao nešto iz priča. Uvijek vrvi od aktivnosti i ovo je savršeno mjesto za promatranje kulture Maroka. Izgubiti se u uskom labirintu ulica s malim trgovinama i mirisnim štandovima jedna je od najboljih stvari koje možeš učiniti u Essaouiri. Za razliku od medine u Marakešu, gdje ne možeš napraviti ni dva koraka, a da nisi pod pritiskom da nešto kupiš, mirna i opuštena atmosfera u Essaouiri omogućuje šetnju bez osjećaja da moraš stati u kupovinu kako bi se tvoje putovanje isplatilo. Zbog svoje autentične atmosfere, medina u Essaouiri je korištena kao lokacija za snimanje mnogih filmova, poput Gladijatora, Lawrencea od Arabije, Hanne ili Othella.

Umjetnička scena u Essaouiri

Essaouira je poznata kao mjesto umjetnosti i umjetnika. Stoga nije iznenađujuće da ćeš pronaći obilje umjetnosti gdje god se okreneš u ovom gradu. Od prekrasno oslikanih zidova i vrata, do prodavača ulične umjetnosti i umjetničkih trgovina, ovdje ima mnogo art projekata kojima se možeš diviti. Ipak, moram priznati kako nismo očekivali da ćemo pronaći sofisticirane umjetničke galerije u ovom malom lučkom gradu na Atlantskom oceanu. Neke od ovih galerija smještene su u opskurnim trgovinama, u uskim ulicama medine, dok su neke smještene u velikim dvoranama i prostranim riadima s jedinstvenim arhitektonskim dizajnom. Galerije u Essaouiri prikazuju izložbe kako stranih, tako i domaćih umjetnika iz Maroka. Bili smo oduševljeni umjetničkim djelima i poželjeli obaviti dobar shopping. Nažalost, za takve suvenire naprosto nismo imali mjesta u svojim backpacima.

Le Souk

Nakon lutanja ulicama medine, uputi se u Le Souk (bazari Essaouire) gdje možeš pronaći sjajan suvenir. Bez obzira na to odlučiš li se za nakit, tepihe, keramiku ili druge primamljive rukotvorine, souk je vrlo pregledan i ne moraš brinuti da ćeš se u njemu izgubiti.

Trg Mulay el Hassan

Trg Moulay Hassan je najživlji trg u Essaouiri. Ranije poznat kao Place du Chayla, trg sada nosi ime sadašnjeg prijestolonasljednika Maroka. Smješten između luke i ulaza u medinu, s njega se pruža prekrasan pogled na ocean, kao i niz kafića i restorana. Posvuda po trgu možeš vidjeti djecu kako se igraju, svirače, galebove kako lete i turiste koji se fotografiraju. U blizini je parking, a trg je potpuno pješački.

Essaouira je idealna destinacija za opušteno uživanje i bijeg od pomalo kaotičnog Marakeša. Stoga svakako savjetujem da je ostaviš za sam kraj posjeta Maroku kako bi u potpunosti mogao uživati u prekrasnoj arhitekturi, nevjerojatnoj prirodi i opuštenosti ovog lučkog grada.

maroko
marakes

Više o svjetskim destinacijama pronađi ovdje:

Related Posts

  1. gruzija
  2. tenerife_put
  3. Norveska_fjord_Geiranger
  4. teide_tenerife
  5. teide_tenerife
  6. jerash_jordan
  7. petra_jordan