Ljetne su vrućine lagano iza nas. Plave prizore s omamljujućih morskih destinacija polako će zamijeniti zelena, žuta i smeđa – tipične boje jeseni. Što je na jesen moguće i u čemu ćemo uživati u sljedećem razdoblju, čime ćemo zamijeniti ljetnu kombinaciju kupanja i manijakalne potrage za komadićem hlada u kojem ćemo se osvježiti? Dužim boravcima u prirodi! Jer nema ničeg ljepšeg od trekinga i planinarenja tijekom rujna i listopada, dok još zima ne oteža kretanje i temperature ne spusti prenisko da bismo mogli opušteno uživati. 

Švedski brend Fjällräven savršen je partner za upoznavanju čari boravka na otvorenom i povratak prirodi koji nam je toliko potreban u vremenu kojim dominiraju pametni telefoni i automobili, gradske gužve i pandemija užurbanosti. Danas je velika privilegija pronaći svoj kutak prirode u kojem se možeš potpuno odmoriti, ili pak kvalitetno umoriti! Povratak prirodi nije samo odmor i zabava.  U neku je ruku to i obaveza koju imamo prema samima sebi.  

U nastavku donosim 5 preporuka za savršen dan u prirodi. U društvu moje malenkosti, tu su i meni dragi outdoor entuzijasti koji puno svog vremena provode u prirodi, u šetnjama i penjanjima po stazama, brdima i planinama različitih razina izazova. 

schlosserov_dom_risnjak

Neke od lokacija iz preporuka iziskuju veću razinu fizičke spreme i hrabrosti, dok na nekima možeš napraviti svoje prve korake kao pravi outdoor entuzijasti. Neke si možda već prošao, no za neke možda nisi ni čuli. No, kako ih vide ljudi koji većinu svojih slobodnih dana koriste za boravak u prirodi?      

Premužićeva staza (Velebit) 

by Anna Soldo i Petar Dučić, outdoor influenceri 

Iznimno je teško, a možda i nemoguće odabrati najljepšu treking stazu u Lijepoj našoj. No, ako baš moramo izdvojiti jednu, onda je to Premužićeva staza, biser graditeljstva pješačkih puteva i jedna od najatraktivnijih staza u Hrvatskoj. Prolazi kroz 57 kilometara planinskog puteljka koji spaja Zavižan na Sjevernom Velebitu s Baškim Oštarijama na Srednjem Velebitu. Staza je dobro markirana i odlična za upoznavanje Velebita. 

FOTO: Anna Soldo & Petar Dučić

Nije tehnički ni kondicijski zahtjevna, što je izvrsna prilika jer prolazite kroz iznimnu divljinu i krš Velebita. Prvi dio staze djelomično prolazi kroz šumu, a drugi dio je više orijentiran prema moru, što daje posebnost ovom izletu. Ako želite provesti ugodno vrijeme u prirodi te se ujedno i zaljubiti u planinarenje, uputite se na Premužićevu stazu. Pogled na more, otoke i obalu nezaboravan je doživljaj. Niti jedna fotografija ne može dočarati divljinu i ljepotu koju ćete naći na ovom dijelu Velebita.

FOTO: Anna Soldo & Petar Dučić

Vihoraški put (Gorski kotar)

by Dario Rocco, urednik magazina “Outdoors

Odlazak u prirodu danas je postao luksuz uslijed užurbanosti života i kroničnog pomanjkanja slobodnog vremena. Sve je manje onih koji se upuštaju u vlastito planiranje u sklopu outdoor avantura. Kako je stalno neka strka s vremenom, a potreba postoji, traži se brzinski i instant dodir čovjeka i prirode, pa se najčešće za one manje uporne sve svede na kratki izlet do obližnjeg parka. Oni već naučeni na fizičku aktivnost izabrat će neki od mnogobrojnih evenata koji nude instant doživljaj boravka u prirodi uz društvo, označene staze i logističku pomoć. Za one upornije koji vole manje grupe i intenzivnije iskustvo, tu su često skrivene lokacije koje su rjeđe posjećene, ali zato pružaju iskonski doživljaj za outdoor sladokusce. 

vihoraski_put
FOTO: Dario Rocco

Upravo je takva lokacija područje Bijelih i Samarskih stijena koje su povezane Vihoraškim putom. Kako slovi za jedan od najtežih planinarskih puteva u Hrvatskoj, dobro se prije odlaska malo informirati o vremenu koje možeš očekivati, a potrebno se dovesti i u neku fizičku kondiciju kako se sve skupa ne bi pretvorilo u patnju, s obzirom na to da se stvarno radi o zahtjevnoj rutu. Ova ruta provest će te šumama prašumskog tipa i pružiti osjećaj prave iskonske divljine, a na putu ćeš povremeno nailaziti na tehnički vrlo zahtjevne dionice zbog kojih ćeš osjetiti valove adrenalina. Dodatno uzbuđenje pružit će i sam uspon na vrh Bijelih i Samarskih stijena. Valja napomenuti da se radi o strogom prirodnom rezervatu, pa se shodno tome treba i ponašati.

vihoraski_Put
FOTO: Dario Rocco

Marin vijenac (planina Žaba u dolini Neretve)

by Andrea i Mario, autori outdoor bloga Life&Ventures

S visinom od samo 507 metara, vrh Marin vijenac često je u sjeni viših vrhova južne Hrvatske pa ga posjećuje neznatan broj planinara. Činjenica je da je ovaj vrh među nepoznatijim i pomalo zaboravljenim planinskim vrhovima Hrvatske. Ipak, Marin vijenac, koji se uzdiže iznad neretvanske doline, pruža pravu avanturu i autentično iskustvo planinarenja koje završava jednim od najboljih panoramskih pogleda na “Hrvatsku Kaliforniju”

marin_vijenac
FOTO: Life & Ventures

Nama je prirastao srcu zbog krda poludivljih konja koje se često susretne tijekom uspona što je iskustvo kakvim se može pohvaliti još samo par vrhova u Hrvatskoj. Sam vrh inače pripada zapadnom dijelu planine Žaba, a ime je dobio po specifičnim formacijama stijena koje se nalaze ispod vrha. Uspon na Marin vijenac počinje pokraj crkvice Sv. Liberana u blizini mjesta Vidonje, a do jednog od najboljih pogleda na dolinu Neretve treba oko jednog sata planinarenja dobro obilježenom stazom. Marin vijenac jedan nam je od najdražih uspona južne Hrvatske i savršeno iskustvo za sve koji žele hodati neutabanim planinskim stazama i upoznati manje poznate vrhove Lijepe naše.

marin_vijenac
FOTO: Life & Ventures

Risnjak (Gorski kotar)

by moja malenkost

Risnjak se od 1953. godine ubraja u naše, nažalost, manje popularne i manje posjećene nacionalne parkove. Rekla bih posve nezasluženo. Za razliku od drugih razvikanih nacionalnih parkova, Risnjak ne cilja na površne ljubitelje prirode koji su negdje pročitali da je in posjetiti Plitvička jezera i da od tamo obavezno moraš imati pokoju fotografiju za Instagram. Risnjak se obraća pravim ljubiteljima prirode koji ju vole zbog uživanja, bijega i pronalaska izgubljenog zena i mira… Upravo zbog toga Risnjak većinom posjećuju planinari, no njegove ljepote su prilagođene i za “obične” izletnike. Svatko tko je barem jednom posjetio ovaj nacionalni park, poželi mu se vratiti. Risnjak pruža potpuni bijeg od vreve i gužve, nudi istinski doživljaj prirode, a pri tome od posjetitelja ne traži puno napora. Osobno preporučujem dvije staze do Schlosserovog doma, odnosno do vrha Veliki Risnjak. 

schlosserov_dom_risnjak

Moj favorit je definitivno staza koja počinje u Crnom lugu. Za uspon možete odabrati „Horvatovu stazu“ po kojoj je do vrha potrebno oko tri sata hodanja. Pogled s vrha se otvara na sve strane – prema Riječkom zaljevu, Krku, Učki, Ćićariji, Snježniku i slovenskom Snežniku, Lokvarskom jezeru, Bjelolasici pa i Velebitu. Vratiti se možeš stazom preko Markova brloga koja te vodi do početne točke, a za nju je potrebno oko dva do dva i pol sata, ovisno o kondiciji. 

Klek (Gorski kotar)

by Vedran Anšak Wec, wildlife & nature fotograf

Neka te ne zavara ova visina od samo 1.181 metara, moj drugi pokušaj na Klek koji mi je bio je uspješan, nakon što sam u veljači ove godine zapeo kada sam pokušao najdužom stazom gore. Snijega je bilo skoro do koljena, još neutabana staza na -12°C uz jak vjetar. Falilo mi je dobrih sat i pol do vrha, ali svi ti uvjeti su doveli do odustajanja nakon 4,5 sata hoda. Valja imati na umu da staza nije nimalo lagana pa ju nemoj podcijeniti, čak ni sada u ovo toplo vrijeme… 

klek
FOTO: Wec

Najkraća staza vodi iz sela Bjelsko, tu ostavljaš auto i krećeš na pohod od 5 km strme staze. Za dolazak na vrh trebat će ti otprilike sat i pol. Zašto mi je baš ova planina najdraža? Zbog velike brdovite i zelene livade na samom početku iznad koje se uzdiže uspavani div Klek… Mjesto je to najljepšim pogledom i savršeni kadar za fotkanje – planina u prvom planu, a ispred nje čistina. Savršena fotografija! Ako ideš na Klek, moj osobni savjet je dobre gojzerice ili planinarske tenisice, dosta tekućine i to je to. Svakako ti preporučujem hike na ovu planinu zbog lijepih pogleda od samog početka do vrha, odakle se pružaju lijepi vidici prema Ogulinu i jezeru Sabljaci, Bjelolasici, a pogled posebno privlače slikovite stijene Klečice na hrptu Kleka.

klek
FOTO: Wec

Za nesmetan i ugodan boravak u prirodi, tu su Fjällrävenovi proizvodi koji su stalni suputnici outdoor entuzijasta. Bilo da si početnik, ili si već iskusni zaljubljenik u boravak na otvorenom, Fjällrävenove hlače, jakne, kape i šatori omogućit će ti potpuno uživanje. Sve proizvode možeš naći na web stranici www.fjallraven.com.

Naslovna fotka: Life & Ventures

Otkrij zanimljive staze u nastavku:

  1. premuziceva_staza
  2. premuziceva_staza
  3. gorski_kotar
  4. premuziceva_staza
  5. Bjelolasica vrh Kula
  6. veliki_risnjak
  7. samarske stijene