Nakon pandemijskog razdoblja kada su putovanja bila još uvijek pod određenim restrikcijama, 2022. godinu smo dočekali puno vedrije te smo bili spremni za nove planinarske i putne avanture. U ovoj godini smo napokon otputovali u nešto dalje i toplije krajeve, ali smo nastavili istraživati i europske države. Naravno, vikendi su bili ispunjeni izletima po Hrvatskoj koja nudi pregršt ljepota. Rezime 2022. – bila je to godina ispunjena nezaboravnim prizorima. 

Mija i Daniel su 2022. godinu dočekali na Tenerifima, a tijekom godine su napravili dva veća road tripa – obišli su Toskanu i istočnu i središnju Srbiju, a Mija je lipanj provela u Zapadnoj Srbiji. Jesen su dočekali na Bohinju, a nezaobilazni su i brojni planinarski izleti.

Iris i Domagoj su također imali putno ispunjenu godinu. Također su posjetili Italiju te uživali par dana u Napulju i okolici. Ljeto su proveli u Berlinu i Kranjskoj Gori, a godinu su zaključili putovanjem u Maroko i London

Pico del Teide, Tenerife

2022. godina je započela s pravom avanturom – usponom na treći najviši vulkan na svijetu te najviši vrh Španjolske. U pitanju je Pico del Teide koji se nalazi na 3.718 metara nadmorske visine. 

Više o usponu na Pico del Teide te kako ga i sam možeš ostvariti, pročitaj ovdje.

El Pijaral, Tenerife

Još jedan zaboravan izlet dogodio se na Tenerifima. Riječ je o takozvanoj Začaranoj šumi koja se nalazi u sklopu parka Anaga. Dovoljan je tek jedan pogled kako bi shvatio zbog čega je ova šuma dobila svoje ime. 

anaga_el_pijaral

Sve o Začaranoj šumi, pročitaj ovdje.

Lokva Diviška, otok Krk

Jedna od najpopularnijih staza na otoku Krku je ona iz Baške preko Mjesečevog platoa do vrha Diviška podnog kojeg se nalazi i lokva Diviška. U pitanju je pojilište za stoku, a kako smo mi na izlet otišli u siječnju, voda je bila zaleđena, što je izgledalo posebno efektno. 

mjesecev_plato_krk

Sve detalje o ovoj stazi, pročitaj ovdje.

Vrh Sveti Mikula, Osorščica, Lošinj

Jedan od najljepših otočkih pogleda pruža se s vrha Sveti Mikula na Osorščici na otoku Lošinju. Upravo uspon do ovog vrha je bio glavni razloga zbog čega su se Mija, Daniel i Arya uputili na produženi vikend na Lošinj

osorscica_losinj_sveti_mikula

Detaljan opis staze pročitaj ovdje, a kako provesti produženi vikend na Lošinju ovdje.

Napulj, Italija

Napulj je grad kojeg ili voliš ili mrziš, a u njega su se na proljeće zaljubili Iris i Domagoj. Napulj jest Italija, i to Italija na steroidima, Fellinijeva Italija, Italija iz svih mogućih stereotipa, ali na onaj najljepši način.

Sve o putovanju u Napulj, otkrij ovdje.

Vernazza, Cinque Terre, Italija

Jedan od najljepših pogled na pitoreskno naselje Vernazza u sklopu Nacionalnog parka Cinque Terre u Italiji pruža se s Blue Traila, najpoznatija planinarske staze u sklopu Parka. 

cinque_terre_italija

Sve što trebaš znati o Blue Trailu, pročitaj ovdje.

Val d’Orcia, Toskana, Italija

S razlogom se Val d’Orcia smatra najljepšim dijelom Toskane. To je ona Toskana s razglednica, iz filmova i serija – dio Italije u kojeg se zaljubiš na prvi pogled. 

Detaljan vodič kroz najljepši dio Toskane, pročitaj ovdje.

Terme di Saturnia, Toskana, Italija

Kada se spomene Toskana, sigurno prva asocijacija nisu terme, no ovaj dio Italije ima mnogobrojne ljekovite izvore, a terme su popularne još u Rimskom carstvu. Najljepša i najpoznatija lokacija su svakako Terme di Saturnia.

terme_di_saturnia

Gdje se nalazi ova predivna lokacija, otkrij ovdje.

Via Cave i pogled na gradić Sorano, jug Toskane, Italija

Nezaboravan izlet na road tripu kroz Toskanu je šetnja “potonulim” cestama drevnih Etruščana, a na najpoznatijoj dionici San Rocco pruža se najljepši pogled na gradić Sorano. 

Kako organizirati ovaj odličan izlet, pročitaj ovdje.

Ruševine opatije San Galgano, Toskana, Italija

Dovoljna je samo jedna riječ koja najbolje opisuje ruševine ove opatije – veličanstveno! Zapravo je teško pojmiti da tako moćan dojam mogu ostaviti zidovi davno zaboravljenog sakralnog objekta. 

san_galgano

Više o ovom fantastičnom izletu, otkrij ovdje.

Šarganska osmica, Zapadna Srbija

Šarganska osmica nije samo jedan prizor, to je cijelo jedno nezaboravno iskustvo ili bolje rečeno putovanje kroz vrijeme. Vozeći se starim vlakom, pružaju se predivni pogledi na jedan od najljepših dijelova Srbije. 

Cijelu zanimljivu priču o Šarganskoj osmici pročitaj ovdje.

Vidikovac Kablar, Srbija

Definitivno jedan od najljepših pogleda u Srbiji pruža se s vidikovca Kablar. Kako i ne bi kada nudi predivan pogled na Ovčarsko-kablarsku klisuru. Ovaj kraj nudi odlične planinarske staze (nadam se da ću im se jednom prilikom vratiti i prohodati ih), a do vidikovca možete doći i ako niste planinar. 

kablar_klisura_srbija

Berlin, Njemačka

Berlin možda nema poput, primjerice Pariza ili Rima, one romantične prizore s razglednica, no glavni grad Njemačke u svakom kvartu skriva upečatljive prizore. 

Berlin

Što sve vidjeti u Berlinu, pročitaj ovdje.

Krnica, Kranjska Gora, Slovenija

Kranjska Gora nudi zaista pregršt sadržaja za svakoga, a posebice za obitelji s djecom. Jedan od sjajnih izleta je lagano planinarenje do Koče v Krnici (Koliba u Krnici) koja je iznimno popularno planinarsko odredište, a staza do nje nezahtjevna i pogodna i za malu djecu.

Više o izletu pročitaj ovdje.

Veliki Štrbac, Nacionalni park Đerdap, Srbija

Upravo uspon na ovaj vrh je bio vodeći razlog zbog čega su Mija i Daniel odabrali istočni dio Srbije za ljetni godišnji odmor. Pogled s vrha Veliki Štrbac ne ubraja se samo među najljepše poglede u Srbiji. On se smatra jednim od najljepših pogleda na Dunav, a svi znamo da ta rijeka nije kratka – duga je čak 2.850 metara, a đerdapski dio se smatra najdramatičnijim i ujedno najljepšim. 

derdap_veliki_strbac_srbija14-min

Sve o stazi pročitaj ovdje.

Veliki Risnjak, Nacionalni park Risnjak

Svaki ljubitelj planinarenja barem jednom treba proći stazu iz Crnog luga do vrha Veliki Risnjak u sklopu Nacionalnog parka Risnjak. Na ovoj stazi ćeš uživati u predivnim prizorima, a definitivno je najljepši onaj s vrha. 

risnjak_crni_lug

Više o stazama unutar Nacionalnog parka Risnjak, pročitaj ovdje.

Jezero Bohinj, Slovenija

Kružna staza oko jezera Bohinj ubraja se među ljepše izlete u Sloveniji, a na svakom dijelu ove staze pružaju se fantastični prizori na jezero i dramatične planine koje ga okružuju. 

bohinj_slovenija

Kako provesti produženi vikend na Bohinju, otkrij ovdje.

Marakeš, Maroko

Marakeš zasigurno predstavlja jednu od najatraktivnijih i najpopularnijih destinacija u Maroku. To je grad kontrasta, šarenila, buke, dobre hrane, egzotične kulture i sjajnih soukova.

Sve o putovanju u Marakeš, doznaj ovdje.

Essaouira, Maroko

Jedan od vrhunaca Irisinog i Domagojevog plana putovanja Marokom bio je odlazak u Essaouiru – lučki grad u zapadnoj regiji Marakeš-Safi. Ovaj opušteni gradić na obali Atlantika osvojio nas je na prvi pogled! 

Sve o ovom marokanskom dragulju, pročitaj ovdje.

Nismo se ni okrenuli, a već je stigla 2023. godina. Ono što znamo – bit će sigurno ispunjena brojnim avanturama…

Nastavi čitati zanimljive putopise:

pisa_toskana
kranjska_gora
zapadna_srbija

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *